Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Učinite da vaša bašta procveta i raste tako što ćete započeti sa radom u januaru

Sredina je zime i za revnosne baštovane-amatere nema mnogo posla u kraljevstvu bašte. Međutim, ako želite da se u ovo doba godine bavite baštenskim poslom, postoji jedan poslić koji možete da obavite – možete da zasejete seme.

Pojedine sorte povrća, kao što su kelj, karfiol i zelena salata, mogu da se sade u staklenicima u januaru. Ako kod kuće još uvek imate staro seme povrća, trebalo bi da ga upotrebite samo ako je za povrće sa glatkom korom i unapred morate sprovesti test klijanja. Da biste to uradili, samo pokvasite upijajući papir ili ubrus, stavite nekoliko semenki na njega i sačekajte da biste videli da li će posle izvesnog vremena seme početi da klija.

Uslovi potrebni za sejanje

Pojedino letnje cveće je moguće već sada saditi. Ako želite da gajite geranijume ili lepog jovu, trebao odmah bi da počnete. Međutim, imajte na umu da ako sami gajite prolećne biljke, biće vam potrebne površine za uzgajanje, kao što su staklena bašta, rasadnik ili dovoljan broj toplih prozorskih daski. Ako nemate dovoljno prostora, najbolje je da uzgajanje povrća i balkonskih biljaka prepustite stručnjacima.

Ako sami sejete biljke, najveći problem je verovatno nedostatak dnevne i sunčeve svetlosti u ovo doba godine. To može dovesti do lošeg kvaliteta biljke i do preteranog rasta u visinu. Fino seme i seme kome je potrebno svetlo da bi proklijalo ne bi trebalo pokrivati i o njemu bi trebalo voditi više računa nego o grubom semenu. Da biste bili sigurni da seme nije posejano isuviše blizu jedno drugog, preporučujemo da fino seme kombinujete sa malo peska. Optimalna temperatura za klijanje je između 14 °C i 18 °C. Pobrinite se da ima dovoljno svetla i vazduha. Kada se iz semena razviju prvi donji listovi i možete da vidite prve izdanke listova, seme koje je proklijalo, a posađeno je preblizu, treba ponovo presaditi tako da razmak bude veći.

Uzgajanje biljaka koje klijaju na hladnom

Seme biljaka koje klijaju na hladnom, kao što su kukureci, plamenac, ozimice i gorčice, voli dosta hladno vreme. Ovim biljkama je potrebna hladna faza kako bi sve supstance koje zaustavljaju klijanje bile uništene. U takve biljke se ubrajaju i neke vrste prirodnog žbunja, poput, recimo, ruža. Hladne januarske dane je najbolje iskoristiti za sejanje biljaka u zemljište koje je namenjeno njihovom razmnožavanju. Međutim, trebalo bi da ostavite seme na toploj prozorskoj dasci od dve do četiri nedelje pre nego što ga zasadite ispod žbunja. Ono je potom izloženo temperaturi između 0 i 5 °C tokom perioda koji traje od šest do osam nedelja. Jedan od problema sa kojim se suočavamo prilikom uzgajanja biljaka iz semena je čest nedostatak svetlosti. Postoji i rizik da će ptice pokljucati seme iz zemlje tokom zime. Pazite da se zemljište ne osuši kada posadite seme (zalivajte ga!).

Razmnožavanje pomoću izdanaka

Razmnožavanje se može vršiti i vegetativnim putem, tj. presađivanjem pelcera. Sorte koje se dosta dobro primaju obuhvataju vrbe, ribizle koje cvetaju i ruže puzavice. Isecite pelcer od oko 30 cm dužine sa drvenastog dela biljke i posadite ga u uzan kanal u zemlji tako da 2/3 pelcera bude ispod zemlje. Zemljište bi trebalo da bude pripremljeno za takvu sadnju. Najbolje je popuniti rupu mešavinom zemlje i peska i sve snažno utabati.

Razmnožavanje preko korena

Drvenaste biljke, poput japanskih anemona i divizmi, razmnožavaju se sečenjem korena. Najbolji mesec za ovaj vid rasađivanja je januar, pod uslovom da možete doći do korena. Ako je moguće, isecite deo korena dužine od oko 5 cm i stavite ga u saksiju u kojoj se nalazi mešavina peska i treseta. Bitno je da koren postavite u isti položaj u kom se prethodno nalazio pod zemljom. Kako ne biste pomešali vrh korena sa dnom, jedan kraj isecite pod uglom, a drugi ravno. Saksije bi trebalo da držite na hladnom mestu, bez mraza. Ne zaboravite da ih redovno zalivate! Kada se mladice prime i kada se na proleće pojave izdanci, možete ih prebaciti u posebnu saksiju kako bi imale dovoljno prostora i nastavile neometano da rastu.

Ono što je privlačno kod rasađivanja biljaka nije samo sejanje, već ono što se dešava nakon toga. Svaki ljubitelj baštovanstva se raduje procvetalim biljkama na proleće, ali ako ste biljku odgajili iz semena, uzbuđenje je dva puta veće.

Comments