Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Saveti za uzgajanje božićnih jelki

Za mnoge ljude je ukrašena božićna jelka obavezan deo božićnih praznika. Većina božićnih jelki iz Evrope se uzgaja u Danskoj. Već od kraja oktobra možete da vidite kamione pune jelki na putu za jug. Borovi i smreke pređu veliki put do vaših dnevnih soba. To znači da je pravilna briga o jelki utoliko važnija ako želite da izgleda najbolje moguće.

Izbor jelke

Većina božićnih jelki koje možete da nabavite su borovi i smreke. Lako ih je razlikovati: borovi imaju mekane iglice dok smreka bode na dodir, zbog čega su neprijatnije za rukovanje. Osim toga, smreka gubi mnogo više iglica od bora koji obično izgubi samo nekoliko.

Svežina posečenog božićnog drveta može da se uoči na osnovu svežine mesta na kome je presečena, ali to je nešto što samo stručnjaci mogu lako da utvrde. Smreka koja je već izgubila mnogo iglica je garantovano manje sveža, kao i borovi čiji su vrhovi grana već počeli da se suše. Pošto prodavci božićnog drveća ne moraju da prodaju lokalno uzgajano drveće, već mogu i da ga uvezu, morate da obratite pažnju na svežinu drveća u ponudi. Naravno, najsvežije božićno drveće dolazi direktno sa plantaža na kojima se uzgaja.

Čuvanje drveća pre Božića

Najbolji način za čuvanje drveta koje ste kupili dok ne počnete da ga ukrašavate je napolju, po mogućnosti na suvom mestu, kao što je garaža. Stalci za božićno drveće u koje možete da sipate vodu omogućavaju da drveće ostane sveže. Najlakši za upotrebu su stalci sa pedalom. Postavite stalak, namestite pedalu i završili ste! Tražite od prodavca da iseče stablo drveta tako da odgovara stalku kako ne biste morali sami da ga sečete testerom i sekirom.

Božićno drveće sa korenom

Sledeće informacije su veoma bitne za božićno drveće sa korenom, bez obzira da li je uzgajano u rasadniku ili je iz vaše bašte: Morate postepeno da prilagodite drvo temperaturi u vašoj dnevnoj sobi tokom perioda njegovog zimskog mirovanja (npr. prvo napolju na 0°C, zatim u garaži/podrumu 10°C i na kraju u dnevnoj sobi na 20°C). Ne zaboravite da ga zalivate! Ponovite postupak obrnutim redosledom kada vraćate drvo u baštu. Na ovaj način ono ima realnu šansu da preživi svoj zimski put do vaše dnevne sobe. Postoje velike razlike u kvalitetu božićnog drveća sa korenom:

Varijanta 1: kada je drvo uzgajano bez redovnog presađivanja. Nakon toga je iskopano i nabodeno u plastični kontejner, što za posledicu ima presečeno korenje debljine jednog prsta. Ponekad čak i izlaze iz saksije.

Varijanta 2: Drveće je redovno presađivano, zbog čega je formiralo mnogo korenja u malom prostoru; kada se drvo i njegov čvrsti koren prenesu na novu lokaciju mogu da rastu bolje nego drveće koje nije presađivano kao u varijanti 1. Količina korova u saksijama i među korenjem je takođe faktor koji određuje kvalitet.

Comments