Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Sadnja drveća i žbunja

Stabla voća i žbunje – sa prelepim pupoljcima i različitim oblicima – predstavljaju lep ukras svake bašte. Ne samo da izgledaju dobro, već ponosnog vlasnika bašte daruju voćem odličnog ukusa.

Bobičasto žbunje i drvenaste biljke u obliku žbuna ili stabljike mogu poslužiti kao idealno sredstvo za odeljivanje bašte, npr. odvajanje povrtnjaka od cveća ili kao zaštita od radoznalih pogleda komšija. Zidove prekrivene lišćem možete lako dobiti pomoću drvenih rešetki i puzavičastih stabala voća, npr. malina ili kupina.

Septembar i oktobar su idealni za sadnju drveća i žbunja. Zemlja je još uvek topla, pa biljke imaju dovoljno vremena za formiranje korenja pre zime.

Oni koje baštu žele da ulepšaju listopadnim i zimzelenim drvećem trebalo bi da se pozabave ranom sadnjom u septembru. Izuzetno je važno da se korenje zimzelenog drveća dobro razvije u toploj zemlji kako bi lišće tokom zime dobijalo dovoljnu količinu vode.

Prilikom izbora drveta ili žbuna obratite pažnju na uslove mesta na kome ćete saditi. Na primer, stablima voća je potrebna duboka, rastresita baštenska zemlja koja je bogata humusom i koja bi trebalo da bude vlažna, ali ne mokra. Oblasti u kojima postoji rizik od mraza nisu pogodne za sadnju. Potencijalna veličina odraslog stabla ili žbuna bi takođe trebalo da bude faktor koji utiče na izbor. Ako niste u potpunosti sigurni, najbolje je da zatražite savet od stručnjaka.

Da biste ispravno zasadili drvo voća, rupa za sadnju bi trebalo da bude duplo šira od podzemne stabljike. Ubacite drvo nakon u rupu nakon što rastresete zemlju. Prilikom zatrpavanja rupe, zemlja oko sadnice bi trebalo da bude naslagana do 10 cm u visinu. Stabla standardnih i polustandardnih drveća bi trebalo da budu fiksirana u toku prvih nekoliko godina. Nakon što rupu sa zasađenom sadnicom zatrpate zemljom bogatom humusom, zemlja mora biti kompaktna i dobro zalivena. Ne zaboravite da redovno zalivate drvo tokom prvih nekoliko dana, kao i kada je vreme suvo.

Comments