Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Ruže u savršenom okruženju

Ruže su omiljeno cveće mnogih zaljubljenika u bašte. Pošto su toliko lepe da oduzimaju dah, pretvaraju svaku baštu u raj svojim blistavim cvetovima i neverovatnim mirisima.

Grčka pesnikinja Sapfo, inspirisana očaravajućim šarmom ruža, osmislila je izraz „kraljica cveća“ 600. godine pre nove ere. Do danas nijedan drugi cvet nije uspeo da preotme tu titulu zahvaljujući posebnim osobinama ruže, za koju se smatra da je biljka koja je uzgajana duže od bilo koje druge biljke. Prve ruže su otkrivene pre približno 25 miliona godina u Centralnoj Aziji. Ove gorde lepotice su brzo pronašle svoj put do Kine, Japana, Indije, Evrope i Mediteranskog područja. Ruže su igrale važnu ulogu u mnogim kulturama i pojavljuju se u brojnim mitovima, legendama i bajkama. Za Rimljane, koji su bili strasni uzgajivači ruža, te plemenite biljke su predstavljale jednu od najprestižnijih stvari koju je neko mogao da ima. Za vreme čuvenih raskalašnih zabava, gosti su se kupali u laticama ruža i u ružinom ulju, zbog čega je kraljica cveća stekla reputaciju „kraljice poroka“. Uzgajivači širom sveta su oduševljeni ružama i opčinjeni njihovim rajskim mirisom kao i očaravajućim cvetovima što je razlog zbog kog neprestano nastaju nove vrste. U svetu trenutno postoji preko 30.000 vrsta ruža.

Velika raznolikost prelepih cvetova

Neke ruže imaju sladak ili osvežavajući voćni miris, dok je miris drugih kiselkast ili prefinjen. Latice ruže Damask koristile su se na Istoku i Mediteranskom području kao osnova mirisnih parfema i ulja. Ruže su služile kao lekovito bilje u srednjevekovnim manastirima, a čak i danas se plodovi divlje ruže (šipka), koji su bogati vitaminom C, smatraju važnim životnim namirnicama. Uprkos tome što nosi titulu kraljice cveća, jogunasta ruža je timski igrač.

Ruža penjačica i klematis stoje u savršenom skladu jedna sa drugom. Veličanstveno poigravanje boja je rezultat kombinacije belih, roze i ljubičastih nijansi. Kao baštenske zvezde se takmiče u cvetanju, ali ni jedna ne uspeva da zaseni sjaj one druge. Ruže najbolje ispoljavaju svoju aristokratsku prirodu kada su okružene svojim plavim drugovima. Žavornjak (Delphinium), zdravac (Geranium), žalfija i macina trava svojom elegancijom vrlo dobro osvetljavaju žute i narandžaste ruže, jer dostignuti potpuni kontrast naglašava intenzitet boja. Plava boja daje dubinu i širinu bašti. Plave biljke su zato idealan način da bašte, posebno one male, izgledaju veće. Kombinovanje ruža sa lavandom ili ostalim mediteranskim biljkama stvara harmoniju boja. Pored toga, ostale biljke koje su prilično bujne čine ogromnu uslugu kraljici cveća tako što drže štetočine podalje.

Sofisticirano rezano cveće

Hibridne čajevke su postale svakodnevnica u lejama cveća. Vretenasti oblik, tananost i visoko postavljeni pupoljci predstavljeni su u pravom svetlu, ako im društvo prave nežne i ljupke gipsofile ili divni virak. Veoma popularno rezano cveće su upravo čajevke zbog svojih velikih i neverovatno obojenih cvetova.

Ukratko: bilo da su vatrene ili romantične, kraljice cveća stvaraju prelepu atmosferu i ostvaruju snove o magičnoj bašti.

Comments