Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Raznobojni zraci nade u jesenjoj bašti

Mnoge travnate višegodišnje biljke cvetaju u avgustu ili najkasnije u septembru. Kako bašta postepeno prelazi u fazu mirovanja, zelena i smeđa počinju da dominiraju. Ljudi kojima je ovo doba godine dosadno mogu u jesen da sade biljke koje će sledećeg proleća uneti boje u baštu.

Domaće biljke koje cvetaju u jesen

Lepa kata, koja može da bude raznih boja, kao što su tamno crvena, boja lavande, ljubičasta, roze i bela, je tipična biljka koja cveta u jesen. Jesenje lepe Kate vole osunčana mesta u leji. U zavisnosti od vrste i strukture leje, možete da birate između grma, visokog žbuna i lepe kate sa sitnim cvetovima. Cveće u bojama se naročito dobro slaže sa raznim travama. Pčele i leptiri takođe uživaju u ovom ukusnom izvoru hrane jer u ovo doba godine nije preostalo mnogo izvora polena. Jesenja lepa kata cveta sve do početka novembra u zavisnosti od zasađene sorte i vremenskih uslova.

Ovde ne treba izostaviti dalije. One, zbog svojih šarenih cvetova, takođe predstavljaju uživanje za vlasnike bašti na jesen. Međutim, pošto su one letnje lukovice koje ne mogu da se sade u jesen, nećemo ulaziti u detalje o ovim zvezdama bašte.

Još jedan klasičan jesenji cvet je hrizantema koja cveta od avgusta do novembra u zavisnosti od vrste. Zbog obilja boja cvetova, hrizanteme se često koriste kao ukras u saksijama koje se drže ispred vrata ili u dvorištu, jer mogu da traju nedeljama. Hrizanteme takođe uspešno uspevaju u baštama. Ipak, uzmite u obzir da hrizanteme uglavnom nisu izdržljive, iako obično prežive prvi mraz neoštećene. Izdržljiva sorta „poezija“, koja ima bele cvetove je najzgodnija za sadnju u lejama. Zemljište treba da bude bogato hranljivim materijama i porozno jer hrizantema ne podnosi ustajalu vlagu. Mesto je naročito značajno za rast biljke: Što je mesto osunčanije, hrizantema će biti bogatija cvetovima. Što je zaštićenija od vetra, duži će biti period cvetanja. Hrizanteme zimi treba zaštititi šibljem ili lišćem.

Egzotično cveće

Za ljubitelje egzotike imamo razne savete u pogledu zaista posebnog jesenjeg cveća za koje mnogi baštovani amateri nisu ni čuli.

Kamenika (ili saxifraga na latinskom) pripada porodici saxifrage genus. Latinska reč 'saxifraga' doslovno znači razbijač kamena i ova jednostavna biljka izuzetno dobro uspeva na kamenitim podlogama. Saxifraga cortusifolia 'fortunei', na primer, cveta kasno i u Nemačkoj je poznata pod nazivom 'mali oktobar'. Listovi su režnjeviti i kožasti i cele godine lepo izgledaju. Međutim, kako se bliži kraj sezone baštovanstva, boja listova prelazi u oker i tada su posebno atraktivni. Zvezdasti beli cvetovi koji izgledaju kao da plutaju na stabljikama, dužine do 30 cm, rastu u septembru i oktobru. Površine koje su u hladu ili su delimično zaklonjene pružaju najbolje uslove za razvoj biljke saxifraga cortusifolia „fortunei“.

Još jedna, ne tako česta biljka, je konopljika, koja cveta od avgusta do oktobra. Njeni cvetovi mogu biti svetlo ljubičasti, plavi, roze ili beli i formiraju vlati do 30 cm dužine i imaju aromatičan miris. Konopljika ili divlji biber je sađena u baštama manastira kao voće, a korišćena je i kao začin i anafrodizijak u cilju suzbijanja 'telesnih strasti'. Konopljika naraste do približno tri metra visine. Njeno lišće je perasto i ispušta prijatan miris kada se samelje. Odgovaraju joj vlažne podloge, kao što je blizina jezerca.

Comments