Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Princ Čarls – zaljubljenik u organsko baštovanstvo

Prinčeve bašte nisu samo utočište od gradske vreve; već predstavljaju životnu filozofiju. Princ je napravio izložbu organskih bašti koje se savršeno stapaju sa prirodom u njegovim domovima Hajgrouv, Birkhol i Klarens Haus.

Eko-princ – inovator

Kada je princ Čarls počeo da uređuje Hajgrouv po principima organske poljoprivrede, njegova ideja nije dočekana sa oduševljenjem. Danas, 25 godina kasnije, naslednik britanskog prestola iznenada je postao pionir organskog pokreta i stručnjaci ga smatraju neprevaziđenim majstorom svog zanata. U međuvremenu, sama Kraljica je takođe otkrila strast za organskim baštovanstvom. Od aprila ove godine, posetioci mogu da vide ukrasni povrtnjak kraljice Elizabete u Bakingemskoj palati. Organsko povrće, kao što je paradajz Queen of Hearts, zelena salata Northern Queen i pasulj Royal Red bush, predstavljeno je na način koji dolikuje njegovoj klasi.

Recept za uspeh: Organsko baštovanstvo

Princ od Velsa je želeo da od bezobličnog i sumornog pejzaža stvori baštu čija će toplina grejati srca, koju će biti prijatno gledati i koja će čuvati prirodu. I uspeo je u tome. Hajgrouv je rajski vrt sa izvorima koji žubore, jezerima i prostranim prirodnim livadama. Konji i stoka pasu travu okruženi šarenim poljima maka, divljih belih rada i različaka. Ovce pasu travu u jesen, pre nego što vesnici proleća ne istkaju ponovo svoj tepih od cveća u februaru. Jato živahnih divljih pataka šeta se po imanju kako bi broj puževa ostao pod kontrolom. Čarlsove bašte nisu samo romantične, već su sve tri osmišljene po principima organskog baštovanstva. To znači da je oplođeno zemljište umesto biljaka. Plodno zemljište pruža biljkama zdrav sistem korenja, što se uz bakterije i gljivice povoljno odražava na sve organizme koji ga nastanjuju.

Saznajte više o kraljevskim principima organskog baštovanstva u knjizi „S.K.H Der Prinz von Wales, Highgrove, Clarence House, Birkhall - Königliche Biogärten“.

Knjiga ima 176 strana, 200 slika u boji, tvrdi povez, izdavač „Verlag BusseSeewald GmbH“ ISBN 978-3-512-03306-3, cena € 29,90

Comments