Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Plamenac, rajski miris za leje

Kada se plamenac pojavi na baštenskoj sceni, on celu baštu omađija svojim cvetnim mirisom. Veličanstveni cvetovi i bogate boje ove višegodišnje zeljaste biljke prate nas do jeseni.

Oseća se leto u vazduhu

Jedan od najpopularnijih citata o baštama potiče od Karla Forstera, uzgajivača žbunja. On kaže da bi bila greška ne uzgajati plamenac u bašti, što je istina. „Plameni cvet“ koji je nekada bio popularan u seoskim baštama sada krasi leje mnogih baštovana-esteta. Bilo da je reč o prefinjeno beloj, gizdavo ružičastoj, opojno plavoj ili nestašno crvenobeloj boji, vatromet boja ovog popularnog letnjeg cveta se preliva u veličanstvenoj cvetnoj leji. Grm plamenca sa gustim cvatima je idealan stanovnik cvetnih leja čak i kada se njegovi niski i visoki cvetovi koriste samo za prekrivanje tla. Njegov nežan, blago ljutkast miris golica vam nozdrve tokom popodnevnog odmora u bašti. U Severnoj Americi, koja je njegovo stanište, plamenac zauzima površinu veću od 1.000 km i može se naći u različitim klimatskim zonama – od Ilinoisa do Džordžije na jugu. Stoga postoji mnoštvo sorti plamenca Plameni cvetovi cvetaju u najrazličitijim uslovima. Premda višegodišnji visoki grm plamenca, koji nastanjuje niske i vlažne oblasti uz reku Ohajo, izraste do dva metra visine, najčešće baštenske sorte, koje pripadaju rodu puzeća jurnica, rastu do visine između 60 cm i nešto ispod 1.5 metra.

Pravi dragulj u cvetnoj leji

Letnji plamenac je izuzetno lak za održavanje u bašti. Najbolje uspeva na sunčanim mestima, ali mu ni delimičan hlad ne smeta. Zemljište bi trebalo da uvek bude vlažno, propusno i puno hranljivih materija. Previše suvo zemljište ili nedostatak hranljivih materija su idelani uslovi za pojavu najvećeg neprijatelja plamenca: praškasta buđ. Letnji plamenac je idealan ivični žbun. Njegovo obilje boja je bezgranično. Intenzitet boja zavisi od vremena i može varirati od godine do godine. Mnoge sorte, posebno one plave boje, imaju potpuno drugačiju nijansu u sumrak. Ako želite da produžite period cvetanja, skratite vrhove glavnih grana 5-10 cm pre formiranja pupoljaka.

Comments