Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Pet jednostavnih saveta za lep travnjak

Zelena, zelena trava doma mog ... lep travnjak je jedan od najvažnijih želјenih funkcija u vrtovima širom sveta. Evo pet korisnih saveta koji će vam pomoći u vašoj potrazi za savršenim travnjakom.

Sezona je zaista počela vreme je da uživate u tom prelepom travnjaku. Travnjak koji će biti ponos i radost komšiluku i ostati bujan i zelen ako se ispravno održava. Da bi ti pomogli sa tim smo sastavili smo listu važnih stvari da imate na umu:

1. Šišanje

Redovno šišanje travnjaka je važno jer ojačava travu. Što se tiče tehnike šišanja: Manje i često je bolјe nego sve u jednom potezu. Menjajte pravac i obrasce svaki put kada kosite, tako da se trava ne pritisne u istom pravcu svaki put. Za svaki rez, pravilo je da se skrati za oko polovinu stablјike do dve trećine na oko 5 centimetara. U sred leta, možda ćete želeti da zadržite travu na malo većoj visini, jer tako izdržava periode suše bolјe.

2. Đubrenje

Šišanja trave uklanja hranlјive materije iz trave, hranlјive materije koje moraju da bude zamenjene u cilјu postizanja maksimalnog rasta. Dakle, od početka proleća, trebalo bi da đubrite travnjak svakih četiri ili pet nedelјa. Azot, kalijum i fosfor su neophodni i mešavine specijalnih travnih đubriva su lako dostupane kod Vašeg lokalnog prodavca za vrt. Koliko se đubriva koristi pažlјivo je naznačeno na pakovanju.

3. Zalivanje

Ako želite travnjak koji je bujan i zelen celo leto, zalivanje je veoma važno. Koliko često vam je potrebno da zalivte vaš travnjak zavisi od temperature i vlažnosti vazduha. Kada travi treba voda, ona će početi da poprima plavo-sivu boju, a starije liske će početi da se klupčaju ili će uvenuti. Ako ste zasadili novi travnjak, obično ćete morati da ga zalivate jednom dnevno, tako voda može da klija seme i da pomogne formiranje čvrstog korena.
Danas se zalivanje travnjaka može postići sa najmanje muke. Možete navodnjavati Vaš vrt ručno, delimično ili potpuno automatski. Gardena asortiman proizvoda se sastoji od mobilnih i stacionarnih rešenja zalivanja, pumpi i kontrole zalivanja. Ako vam se sviđa, kompjuterski kontrolisan, inteligentni, automatizovani sistemi i prskalice mogu da se brine o radu i sve što treba je da programirate kompjuter i postavite prskalice.

4. Borba sa korovom

Sa upornošću i koristeći pravu tehniku borbe možete pobediti korov u vašem travnjaku. Mnogo korova može se ukloniti korišćenjem mehaničkih sredstava. Manji korov (Veronicas ili bele deteline) treba da budu uklonjeni sa ručnim alatom, i to treba raditi često, kako bi se sprečio dalji rast. Bele rade i maslačke treba ukloniti sa korenom, i to tako da se što veći deo korena odstrani kako bi se sprečio dalji rast. Ako - protiv svih šansi korv počne da preovlađuje, morate uzeti u obzir herbicide. U scenariju gde je korov nadjačao travu, prestrukturiranje cele zemlјe i pokrivanje sa slojom nove uvalјane zemnje je najbolјe rešenje.

5. Grabuljanje i aerifikacija

Korenu trava je potreban vazduh da bi mogli da dišu i rastu. Zemlјište travnjaka često nije dovolјno peščano da bi korenje imalo dovolјno vazduha, što dovodi do usporenog rasta. Uz pomoć jednostavnog kopanje alatom možete izbušiti rupe u travnjaku i napunite ih sa grubim peskom. Ovo omogućava da voda iz površine teče dalјe i takođe obezbeđuje koren sa kiseonikom. Da bi se travnjak raščistio od mrtvog korenja i drugih otpadaka možda ćete želeti da pregrabuljate Vaš travnjak. Uklanjanjem zamršene trave, pružatei više prostora za disanje nižim delovima trave i pomažete rastu stabljike.

Comments