Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Paprat: ove prvobitne biljke unose magiju u svaku baštu

U srednjem veku paprat je sađena u baštama da odbije zle duhove. U današnje vreme listovi paprati daju baštama magičan izgled i očaravaju nas svojom raznolikošću.

Svet zagonetki i mitova

Pošto se paprat neobično razmnožava, oduvek je budila maštu posmatrača. Veoma rano su postale poznate kao lekovite biljke sa magičnim moćima. Sve do sredine 19. veka je bilo raznih teorija o mitskim prastarim biljkama koje mogu da se razmnožavaju bez cvetova i bez semenki. Tek je moderna tehnologija razotkrila tajnu koja je čuvana preko 350 miliona godina. Botaničar iz Lajpciga, Vilhelm Hofmajster, je pomoću mikroskopa sa visokom rezolucijom otkrio sićušne smeđe rupice za koje se ispostavilo da su odgovorne za njihovo nekada misteriozno razmnožavanje. Umesto semenki, ove biljke koriste spore koje formiraju neprimetni protalijum sa muškim i ženskim organima. Ako spore dobiju dovoljnu količinu vode, oplodnja počinje i nova paprat može da izraste. Štaviše, Preci paprati, koji su tada još uvek bili veličine drveća usred nepreglednih šuma su zajedno sa ostalim biljkama formirali osnovu današnjih rezervi uglja. Današnja paprat - oko 12 000 vrsta širom sveta, od kojih je oko 200 pronađeno u centralnoj Evropi - je samo skromni podsetnik na to koliko je različitih vrsta nekada postojalo.

Misteriozna i delikatna

Zbog svog lepezastog oblika, često sa višestrukim perastim listovima, paprat ima privlačan umirujući efekat u baštama, dodajući misterioznu notu među biljkama koje rastu u senci, kao što je kozja brada, srdašce i jedić. Često se ovi tipično šumski stanovnici pogrešno ostavljaju da vode sumorni život u zabačenim ćoškovima bašte, iako su dekorativni, raznovrsni i nekada poseduju zadivljujući spektar boja. Dok su listovi zlatne muške biljke paprati zlatnosmeđi i obloženi dlačicama, lepa kraljevska paprat objavljuje svoje prisustvo svojim crvenosmeđim listovima sa sporama koji izgledaju kao cvetna drška. Ako kombinujete bambus, divizmu ili koralni zvončić sa atraktivnom paprati, dobićete živopisnu kombinaciju koja i najdosadnijoj bašti daje bajkovit izgled.

Comments