Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Orezivanje u pravo vreme za dobru berbu

Ako želite da uberete lepe velike plodove sa vaše voćke, ne možete da izbegnete orezivanje. Za bogatu berbu je naročito značajno zimsko orezivanje jer količina prinosa direktno zavisi od ispravnog orezivanja. Čak i kada je u pitanju mlado drveće starosti od 6 do 8 godina, zimsko orezivanje je bitno jer podstiče rast i utiče na kasniji oblik drveta. Najbolji meseci za zimsko orezivanje su januar i februar. Tada su voćke u fazi mirovanja. Takođe je lakše oblikovati krošnju jer tada na drvetu nema lišća.

Možda ćete se zapitati zašto je danas zimsko orezivanje toliko bitno kada su i pre voćke davale prinose a nikada nisu bile orezivane. Odgovor je prilično jednostavan: Danas je mnogo veća potražnja za velikim plodovima privlačnog izgleda. Drveće će svakako roditi plodove u vreme berbe, čak i bez zimskog orezivanja. Ali neorezano drveće često nosi mnogo manjih plodova, što opterećuje grane koje u leto pod teretom na kraju i pucaju. Tako da ukoliko želite pristojnu berbu, definitivno treba da uzmete u obzir orezivanje voćki tokom zime.

Pre nego što se odvažite da to i uradite, preporučljivo je da izbliza pogledate drvo kako tokom orezivanja ne biste napravili kritične greške. Najbolje vreme za orezivanje je suv zimski dan kada se temperatura ne spušta ispod - 5 °C. Dok orezujete voćke, možete napraviti dosta grešaka, pa smo vam ukratko sastavili listu stvari na koje treba da obratite pažnju:

• Prvo uklonite deblje grane koje rastu ka unutra, nadole ili nagore a potom uklonite mrtvo lišće.

• Sve grane koje rastu nagore treba da isečete na mestu račvanja kako bi se podstakao njihov rast i formiranje pupoljaka. Tako ćete takođe ojačati horizontalne grane i one koje rastu ka spolja jer su to ujedno i grane koje daju najviše plodova.

• Izdanci na kojima su se već formirali pupoljci treba da se skrate za jednu trećinu. Tako grane neće biti predugačke i neće se lomiti pod težinom plodova.

• Kako bi krošnja dobila lep oblik, treba da se odrežu sve tanke grane koje rastu pravo nadole ili nagore.

• Za orezivanje uvek koristite oštar alat. GARDENA makaze i GARDENA makaze za drveće i žbunje omogućavaju precizno i jednako sečenje, čak i u krošnji drveta.

•Naravno, treba obratiti pažnju na još neke stvari kada orezujete drveće, ali ne možemo posvetiti pažnju baš svim detaljima ovde. Više saveta možete pronaći u raznim literaturama o baštovanstvu.

Dobra berba nije jedini razlog za zimsko orezivanje voća. Orezivanje je ujedno dobro za zaštitu voćki od oboljenja kao što je čađava krastavost. Može neometano da se širi po raštrkanim granama koje nisu orezane. Međutim, problemi sa gljivicama i trulim granama se mogu javiti i ako drveće nije dobro orezano. Tokom zime se takođe preporučuju različiti oblici kontrole štetočina. Možete koristiti čeličnu četku kako biste uklonili labave delove kore sa stabla, jer je to mesto gde će štetočine najpre potražiti utočište. Da biste unapred sprečili ovu pojavu, u stablo možete ubrizgati supstancu koja u sebi sadrži ulje.

Kako orezivanje drveća tokom zime predstavlja pravi izazov za mnoge vlasnike bašta, upravo iz tog razloga je često zanemareno. Da bi prihodi bili bolji, čak i neiskusni baštovani amateri bi trebalo da se isprobaju u orezivanju voća jer će se praksom usavršiti.

Comments