Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Očaravajući cvetovi sa Dalekog istoka

Dok je bašta u svom zimskom snu, kamelije nas očaravaju svojim izobiljem boja i oblika.

Inspirišuće i raskošno

Camellia japonica, kako glasi njen latinski naziv, je simbol besmrtnosti. Francuska carica Žozefina je uvela kamelije u modu i do danas su one simbol i zaštitni znak Koko Šanel. Njeni očaravajući cvetovi, koji podsećaju na divlju ružu, su inspirisali književnike, kompozitore i slikare: roman Dama s kamelijama, Aleksandra Dime, je u 19. veku u Francuskoj pokrenuo ogromnu potražnju za kamelijama. Đuzepe Verdi je takođe doprineo širenju trenda i potražnje za ovim egzotičnim cvetom u svojoj operi Travijata kada je komponovao priču o kurtizanama čiji je zaštitni znak bila kamelija. Ova biljka je dobila ime po jezuitskom misionaru Kamelu, koji je u svojim pismima detaljno opisao njenu lepotu. Sve kamelije pripadaju porodici cvetnih biljaka Thaeaceae. Najpoznatija je Camellia sinensis (čajna biljka) pored ukrasne vrste camellia japonica. Stoga ne čudi što su Englezi sredinom 18. veka bili zainteresovani za njeno vredno lišće kada su uvozili velike količine čaja iz Kine - verovatno da bi onemogućili kineski monopol na čaj i da bi sami počeli da uzgajaju biljku od koje prave svoje nacionalno piće. Englezi su pokušali da potkupe Kineze kako bi došli do čajne biljke, ali su ovi nadmudrili engleske trgovce tako što su im prodali ukrasnu vrstu camellia japonica.

Zimske ruže za baštu i dvorište

Ove zimzelene azijske lepotice rastu u svojoj istočnoazijskoj domovini više od 1000 godina u svetlim planinskim šumama u blizini mora. Ponekad mogu da se nađu i na visinama do 3000 metara gde vrela i vlažna leta smenjuju hladne i snežne zime. Izazov za uzgajanje? Ne mora da znači! U odgovarajućem okruženju mogu da traju veoma dugo i da vremenom postaju sve lepše. Ovim biljkama najviše odgovaraju osvetljeni, senoviti delovi bašte sa poroznom zemljom koja je bogata humusom. Zimi ih treba zaštititi od mraza i inja i sunčanih perioda pomoću bambusa ili vune. Kamelije u žardinjerama mogu da podnesu mraz u toku noći i do - 5 °C. Ako se vreme dodatno pogorša, biljke treba uneti u zatvoreni prostor kako bi mogle da razviju svoje bujne cvetove na ugodnoj temperaturi između 5 i 10 °C, visokoj vlažnosti i dosta svetlosti.

Comments