Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Mirisna štitasta cvast - zova

Crna zova - poznata još kao bazgovina, crna bazga ili samo bazga - postaje sve popularnija. Tokom letnjih meseci, opsedaju je pčele i insekti, gurmani, baštovani i travari.

Očaravajuće cveće

Crna zova nije na prvi pogled naročito lepa: Grane su čvoraste i prekrivene ispucalom korom. Zimi ovaj žbun, koji može da naraste i do šest metara, izgleda kao smežurani starac. Leti, međutim, kada njeni cvetovi boje slonovače zasijaju iz bogatog zelenila listova, crna zova dobije spokojni šarm koji bi opčinio čak i babu Hole. Prema legendi, ovo malo drvo je bilo dom lika iz bajke braće Grim. Pahulje snega u Baba Holi, koja predstavlja nemačku boginju Holu, su nežni cvetovi ovog žbuna bogova.

Sveprisutna zvezda

Bilo da je u pitanju cvet ili loptasti plodovi, cvasti crne zove je najbolje brati uz pomoć makaza, odsecajući ih pri dnu drške. Pre upotrebe u kuhinji, uklonite braon cvetove i insekte. Sok koji se lako pravi od cveta crne zove, limunovog soka i šećera je veoma popularno piće. Plodove treba jesti samo kada su zreli i kuvani. Od njih možete da napravite sok, džem, žele, sladoled i soseve sa posebnim slatkim i biljnim ukusom. Zova je takođe vekovima imala značajnu ulogu u medicini. U bašti, zova koja je laka za održavanje dobro uspeva među živicama. Ovde, ona pruža potrebnu senku za kompost i ne škodi joj orezivanje.

Comments