Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Mini jezerca za balkone i terase

Postoji li išta lepše od opuštanja uz žubor vode u sopstvenoj bašti ili na balkonu, dopuštajući da vam misli odlutaju? Vodena površina kao dodatak čak i najmanju baštu pretvara u raj. Ne morate uvek izabrati jezerce! Mogu to biti vodene površine u različitim oblicima: u vidu fontane sa zanosnim mlazevima, potočića ili čak u vidu staklenih posuda sa vodom, ukrašenih raznim biljkama.

Da biste napravili jezerce, potreban vam je bazen za vodu. U garden centrima možete pronaći odgovarajuće bazene. Plastične kade, kao što su kade za malter, je veoma lako pretvoriti u mini jezerca. Međutim, da bi sve to izgledalo lepše, trebalo bi ih obložiti nečim ili postaviti u lepše, drvene kade. Keramički bazeni su takođe pogodni. Međutim, s obzirom da oni često pucaju po hladnom vremenu, morate ih isprazniti na jesen, pre prvog mraza.

Bazen bi uvek trebalo da bude dubok najmanje 10 cm; to je minimalna dubina za rast mnogih vodenih biljaka koje rastu u močvarnim oblastima oko jezera. Bazeni koji su širi pri vrhu nego na dnu su pogodniji za zimu jer omogućavaju da se led širi nagore. Otporne biljke mogu da prezime u vodi napolju. Međutim, prilikom promene godišnjih doba možete da ih presadite i da ponovo uredite mini jezerca.

Najbolja lokacija za mini jezerce je mesto sa oko šest sunčanih sati u toku dana. Hlad nije pogodan. Ako se mini jezerce nalazi u hladu sredinom dana, manje vode će isparavati tokom toplih dana. U suprotnom ćete morati redovno da dodajete vodu – kišnica je idealna za to. Voda sa česme je pogodna samo ako je njena pH vrednost 6 – 6,5 (upotrebite komplet za testiranje da biste proverili).

Mini jezerca iziskuju biljke koje mogu da opstanu na vodenim staništima. Biljke koje vole vodu možete pronaći u garden centrima i rasadnicima. Postoje biljke koje obično rastu u vodi ili one koje vole duboka jezerca, kao što je lokvanj. Ostale rastu u plitkoj vodi (na dubini od 5 do 50 cm) ili u močvarnim oblastima oko jezera. Pročitajte informacije o biljci koje se nalaze na deklaraciji ili pitajte za savet ako niste sigurni.

Da biste zasadili biljke u jezerca, potrebni su vam plastični bazeni koji su dovoljno veliki i koji propuštaju vodu. Najpre, trećinu bazena napunite opranim šljunkom. Potom stavite biljke i ostatak bazena napunite šljunkom. Šljunak drži biljke u vodi i sprečava spiranje zemljišta. Postavite veliko kamenje ili nešto slično ispod bazena da biste dobili željenu visinu. Potom pažljivo napunite jezerce vodom – vodeći računa o tome da se zemlja što manje pomeri – i vaše mini jezerce je gotovo.

Comments