Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Lavanda Izabrana za lekovitu biljku za 2008. godinu

Njeni ljubičastoplavi cvetovi blistaju tokom leta i gotovo niko ne može da odoli njenom prijatnom, svežem i aromatičnom mirisu – lavanda, najbolja lekovita biljka u 2008. godini.

Plavo zlato Provanse

Poput ljubičastoplavih, svetlucavih talasa, polja lavande se tokom ranog leta protežu preko blagih padina južne Francuske i opijaju naša čula biljnim cvetnim mirisom. Čak su i baštovani u našem regionu očarani mirisom lavande. Njen miris nas navodi na sanjarenje o veličanstvenim odmorima u južnim oblastima i o predivnim bakinim bočicama sa aromatičnim uljem lavande. Međutim, lavanda u sebi krije mnogo više od sjajnog mirisa i prelepog izgleda. Ova lekovita biljka sa plavičastim vlatima je mnogostruko korisna. Ona ima umirujuće i opuštajuće dejstvo, vraća energiju, odbija komarce i moljce, osvežava, dezinfikuje i čak može da se koristi kao aromatičan dodatak jelima. Zbog svega toga, lavanda je izabrana za najbolju lekovitu biljku u 2008. godini od strane komisije sačinjene od stručnjaka Zavoda za javno zdravlje Theophrastus (NHV Theophrastus). „Značaj engleske lavande (lavandula angustifolia) kao biljke koja leči nervne poremećaje je bio jedan od ključnih razloga da bude izabrana za biljku godine jer je izuzetno važno sačuvati zdrave nerve i zdrav duh u doba zasićenja raznim stimulansima“, navodi se u saopštenju komisije.

Lek nekada i sada

Lavanda je dosta dugo smatrana divljom biljkom koja je rasla praktično neprimećena na vetrovitim planinskim vencima i brdima Provanse. Premda su njena svojstva u dovoljnoj meri bila poznata doktorima i prirodnjacima, tek je 1870. godine počeo njen uspon ka uspehu. Ulje engleske lavande je aktuelnije nego ikad. Njen opuštajući i umirujući efekat doprinosi tome da se od nje pravi ulje sa anti-stresnim dejstvom vrhunskog kvaliteta. Jednostavno utrljajte nekoliko kapi na unutrašnju stranu zgloba i ulje probija kroz kožu u vaše telo i odmah počinje da deluje. Lavanda u obliku aromatičnog ulja sa lekovitim svojstvima je posebno korisna zimi. Aromatična mešavina ulja engleske lavande, eukaliptusa i majčine dušice služi za dezinfekciju vazduha u prostoriji. Miris isparava u vidu hiljadu malih kapi prilikom zagrevanja i prirodnim putem uništava klice. Ako vam je potreban odmor i opuštanje, preporučljivo je da u kupku dodate eterično ulje ove mediteranske biljke. Doprinosi uravnoteženosti i potpomaže san.

Comments