Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Kontrola štetočina

Ponovo su izmilele Biljne vaši! Međutim, nisu sve biljne vaši iste. Zelene breskvine vaši, crna repina vaš i zelena jabukina lisna vaš, na primer, međusobno se razlikuju kao zeba, velika senica i vrabac.

U ovom posebnom dodatku Gardena Biltena saznaćete zanimljive činjenice o dosadnim biljnim vašima, koji će vam omogućiti da ova stvorenja sagledate na nov način sagledate u kontekstu prirode i bašte. Ali to nije sve! Ukoliko biljne vaši prouzrokuju štetu u bašti, morate se boriti protiv njih – preventivno ili lečenjem biljaka. Pružićemo vam korisne informacije i o tome.

Razne vrste štete koje uzrokuju lisne biljne vaši

Lisne biljne vaši uglavnom oštećuju mlade biljke tako što isisaju ćelijski sok. Međutim, one istovremeno ispuštaju otrov koji dovodi do skupljanja listova. Usled nastanka „skloništa“ koje lišće formira, a koja su lako vidljiva na vrhovima grana, biljne vaši su zaštićene od baštenskih ptica i drugih grabljivica, ali uvek preostane jedan par za produženje vrste.

Lisne vaši slabe biljku zbog isisavanja, dok iskrivljeni vrhovi grana dovode do njihovog deformisanja. Ovo svakako nije poželjno u ukrasnim baštama i voćnjacima s obzirom da je važno da stabla budu ispravno formirana – kako zbog estetskih razloga, tako i zbog prinosa voća.

Lisne vaši mogu takođe biti štetne ako preko ispljuvka prenesu štetne viruse na biljke, što može dovesti do velikih oštećenja – naročito u voćnjacima ili u profesionalnim baštama za uzgajanje ruža.

Lisne vaši i „odbačena hrana“

Na kraju, lepljiva tečnost koju ispuštaju lisne vaši ima značajnu ulogu: Budući da se lisne vaši reprodukuju vrlo brzo, naročito u povoljnim uslovima, najviše im je potreban protein.

Protein dobijaju iz sokova biljaka, a ugljene hidrate (šećere) koje biljka sadrži izbacuju u vidu lepljive tečnosti. Sve je ovo posebno interesantno ako se ima u vidu da su biljke sinonim za globalne proizvođače šećera i da mnoge životinjske vrste – uključujući i ljude – koriste šećer kao namirnicu koja uvećava količinu proteina u telu. Upravo iz tog razloga nastojimo da jedemo biljke – ali lisne vaši ih odbacuju u najvećem delu!

Lepljivu tečnost koriste mravi (i muve) kao hranu. Mravi se prema lisnim vašima ponašaju na relativno sličan način kao mi prema kravama: Oni „izmuzaju“ lisne vaši da bi se domogli lepljive tečnosti. Da bi to bilo izvodljivo, mravi namerno postavljaju lisne vaši na biljke, raspoređuju ih po bašti, brinu o njima, čak ih i štite. 

Ukoliko mravi ne pojedu lepljivu tečnost, ona će se proširiti po biljkama koje su lisne vaši napale, a potom će je naseliti crna buđ koja se njom hrani.

Upravo zbog toga se dešava da se biljne vaši na biljkama često otkriju u kasnijim fazama, kada crna buđ na njima postane očigledna.

Lisne vaši – neverovatno plodne

Pre nego što saznate kako da uklonite lisne vaši, osvrnućemo se na njihov neobičan i fascinantan životni ciklus: Lisne vaši prezime u stadijumu jajašca i zato se preduzeća za uzgajanje voća bore protiv njih upravo u tom stadijumu. Takozvana matica nastaje iz jajašceta i razmnožava se bespolnim putem! Tako dolazi do nastanka lisnih vaši, pod nazivom „devica“, koje obično nemaju krila – iako neke od njih imaju krila i mogu lakše da menjaju biljke-domaćine, te tako obezbede brže razmnožavanje ovih stvorenja u divljini, na poljoprivrednim dobrima, u šumama i u baštama. Ove device se takođe razmnožavaju bespolnim putem. Tek pred početak jeseni ove životinjice isključivo ženskog pola rađaju muške biljne vaši, ponovo bespolnim putem. Biljne vaši se pare i jajašca koja položi poslednja generacija ženki za tu godinu, u vreme promene polne generacije, omogućavaju lisnim vašima da ponovo razmnože sledeće godine. 

Uz do 50 generacija lisnih vaši po letu i do šest živorođenih mladih biljnih vaši po danu, nije teško uvideti na koji način jedna matica može da rodi oko 1027 lisnih vaši godišnje – zbog čega je broj nastalih biljnih vaši skoro beskonačan. Međutim, svaka lisna vaš živi samo oko pet ili šest dana. Ako se ima u vidu koliko mladih ptica, mrava, larvi mrežokrilaca, malininih mušica galica, te cvetnih muva odraste hraneći se lisnim vašima, jasno je da one moraju da se masovno razmnožavaju da bi preživele kao vrsta. Takođe je očigledno zašto se na severnoj polulopti oko 450 vrsta lisnih vaši nalazi među najvažnijim poljoprivrednim, šumskim i baštenskim štetočinama.

Šta uraditi povodom lisnih vaši?

Kada posmatramo lisnu vaš sa biološkog aspekta, možemo jasno da uočimo da pokušaj istrebljenja svake lisne vaši iz bašte predstavlja nezahvalan zadatak. Onog trenutka kada uništite poslednju biljnu vaš, sigurno će se nova odnekuda pojaviti ili će je doneti mravi.

Sprečite lisne vaši tako što ćete sprečiti njihovo pojavljivanje gde god je to moguće. Ventilacioni otvori na rasadnicima i staklenim baštama mogu biti zatvoreni gazom, što obezbeđuje dobru ventilaciju, a ujedno sprečava ulazak lisnih vaši. Isti princip se može primeniti na povrtnjake uz vuneno vlakno kojim se pokriva povrće. Ne samo da doprinosi nastanku mikroklime koja pospešuje rast, vuna takođe pruža efikasnu zaštitu od biljnih vaši.

Pojedine sorte biljaka koje se sade u kućnim baštama su čak i otporne na biljne vaši, kao što su određene sorte salata. Možete izabrati da gajite te sorte. One obuhvataju sledeće sorte, navedene prema tipu salate (izvor: Bavarski državni institut za vinogradarstvo i baštovanstvo (Bavarian State Institute for Wine-Growing and Gardening, Veitshöchheim):

salata u glavici: „Casanova“, „Fiorella“, „Irina“, „Jiska“, „Osaka“, „Estelle“;

“iceberg“ sorta zelene salate: „Barcelona“, „Bennie“, „Fortunas“;

“mini-iceberg“ sorta: „Minas“;

sorta zelene salate „hrastov list“: „Sirmai“, „Smile“;

sorta „puterica“: „Leny“;

Lollo Bionda: „Barman“, „Lorenzo“;

Lollo Rossa: „Solsun“;

endivija: „Bentley“.

Kada je reč o malinama, koje su takođe česte žrtve lisnih vaši, možete da izaberete vrste koje – premda nisu sasvim otporne – nisu toliko privlačne lisnim vašima. Na primer, stara sorta „Schönemann“ podložnija je lisnim vašima od modernijih sorti „rumiloba“ i „jesenji sjaj“.

Kako se efikasno boriti protiv lisnih vaši: Pored preventivnih mera, lisne vaši možete uništavati i pomoću raznih smeša. Važno je da smeše izaberete na osnovu toga da li predstavljaju zaštitu za korisne insekte i na osnovu obaveznog perioda čekanja, pogotovo u slučaju biljaka koje su za jelo. Period čekanja: vremenski period nakon upotrebe smeše za uklanjanje lisnih vaši, pre nego što možete da konzumirate prskanu biljku bez bojazni za zdravlje. Informacije o ovome možete pronaći u uputstvu za korišćenje smeše. Vreme čekanja je kratko ili ne postoji kada su u pitanju prirodni sastojci (npr. soda bikarbona ili prirodna ulja) koji se koriste u pesticidima koje proizvodi kompanija Neudorff, uključujući Neudosan, Spruzit i Raptol. Više informacija možete dobiti od stručnih dobavljača pesticida.

Dekini saveti za baštu – nisu svi primenjivi danas!

Nekada, kada je pušenje još uvek bilo rasprostranjena navika, deka bi sačuvao opušak i potopio ga u vodu preko noći. Dobijeni rastvor bi dodatno razblažio vodom i poprskao po listovima kako bi sprečio pojavu lisnih vaši. Međutim, budući da je nikotin efikasan otrov koji deluje na nerve i srce, dekin metod se više ne može primenjivati u skladu sa odredbama nemačkog Zakona o pesticidima i korišćen je samo na ukrasnim biljkama – nikako na onima za jelo.

Međutim, ono što još uvek možemo da naučimo iz dekinog načina uzgajanja baštenskih biljaka je kako da pospešimo razvoj korisnih insekata. To obuhvata privlačenje ptica postavljanjem kućica u kojima mogu da se gnezde (npr. za senice) ili čuvanjem gnezda (npr. za crvenrepke). Čak i vrapci, koje je deka nevoljno trpeo u povrtnjaku jer se verovalo da uništavaju mladice, efikasno uništavaju lisne vaši tokom sezone leženja i razmnožavanja.

Pospešivanje razvoja korisnih životinja podrazumeva i pospešivanje razvoja korisnih insekata. Razvoj cvetnih muva se pospešuje sadnjom belih rada. Ovi insekti se hrane njihovim polenom i legu svoja jajašca blizu lisnih vaši; kada se izlegu, larve cvetne muve vole da jedu biljne vaši. Pored cvetnih muva, bubamare, obični mrežokrilci i malinine mušice galice su takođe korisni.

Pametne kombinacije

Pametna kombinacija prevashodno preventivnih mera i – ako je potrebno – lekovitih mera uklanjanja lisnih vaši podrazumeva da je sada moguće izboriti se sa ovim insektima iako su sve rasprostranjeniji. 

Kada je reč o nekoliko lisnih vaši koje opstaju u bašti uprkos ovim merama, vickasti ljudi vole da kažu da sada postoje dva razloga za to da svežu salatu začinite sa malo rezane mirođije: Imaće bolji ukus, a ujedno će prikriti lisne vaši koje su se možda sakrile u salati...

Comments