Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Jagode koje rastu sa neba

Jagode ne samo rasti u vrtu, već i u visećim saksijama ili žardinjerama. Saznajte koje vrste su idealne za ovaj način gajenja. Svako zna za vrtne jagode. Međutim, posebno zadovoljstvo predstavljaju jagode koje "rastu s neba" - u balkonskim žardinjerama, visećim saksijama i visećim korpama. Međutim, nisu sve sorte jagoda pogodne za ovakav vid uzgoja.


Za žardinjere je najbolje koristiti 'Hummi-Meraldo' sortu, na primer. S jedne strane,  posebno je otporna na toplotu a sa druge strane ova sorta ima kratko lisno stablo. Zbog ovoga vrlo je kompaktna.

Za žardinjere i viseće saksije veoma pogodna je ukrasna 'Toscana' jagoda. Sa svojim brojnim dugim izdancima, ova sorta ima viseću formu. Osim toga, cveta roze, umesto belo, što dodatno povećava njenu dekorativnu vrednost. Iako je klasifikovana kao ukrasna jagoda, brojni plodovi dozrevaju sukcesivno preko leta.Očekivani prinos je oko jedan kilogram ukusnog voća po biljci.

'Hummi' sorta jagoda preporučuje se za viseće saksije i viseće korpe. Ona raste snažno i ima deblju stabljiku od proseka. To je čini boljom od svih ostalih dostupnih tkz. penjajućih sorti jagoda. One obično imaju tanje stabljike. Deblja stabljika, bolje je snabdevanje vodom i hranjivim materijama, cveće i voće je lepše - a veći je i prinos uz bolji kvalitet plodova.
Iako je 'Hummi' sorta ovde opisana kao viseća biljka,  takođe je možemo posmatrati i kao penjajuću. 'Hummi' penjajuća jagoda ima veoma dobar rast, a kada je idealna dostupnost  vode i hranjivih materija, ona može narasti do visine od dva metra kada je vezana za pritku.

Savet: Kada je u pitanju rasad jagode, voditi računa da zemlja ne bude suva, već uvek ravnomerno vlažna, jer će u suprotnom biti ometen rast biljke. Posebno nakon sadnje i do vremena kada biljka počinje da raste, treba osigurati blagu vlažnost tla, u proljeće voditi računa da zemlja ne bude previše vlažna, nikada ne vlažiti lišće ili voćke pri zalivanju, kako bi se sprečile gljivične infekcije i truljenje.

Comments