Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Imela – misteriozni parazit

U stara vremena su keltski druidi ovu biljku smatrali čudesnom. U današnje vreme, ona nije samo biljka koja se koristi u medicinske svrhe, već i popularan božićni ukras: Imela Njeni beli plodovi joj pomažu da bude rasprostranjena na prefinjen način.

Zašto raste na drveću?

Reč „imela“ vodi poreklo od nemačke reči „Mist“, što znači „đubrivo“, i u pitanju biološko a ne etimološko poreklo! Da kugare i drozdovi nisu toliki ljubitelji belih bobica ovog veličanstvenog stanovnika drveća, ona ne bi ni bila toliko rasprostranjena. Pošto ove halapljive ptice oštre kljunove na granama i na njima ostavljaju svoje izmete, seme imele može da se zakači na kori svog budućeg drveta-domaćina. Čim seme počne da klija, mlada imela se nečujno pojavljuje. Ona je poluparazit i upija vodu i minerale koje drvo crpi iz zemlje. Biljku koja se, nakon dobre godine, zimi pojavljuje na površini golih stabala u vidu bujne zelene lopte negde između neba i zemlje Germanski narodi su smatrali lekovitom. Nazivi, kao što su: druidska trava, metlica groma, đavolji vez, kozji korov i veštičja metla, dodeljivani su u prošlosti ovoj magičnoj biljci. Premda su naši preci njene grančice kačili na zid kao vid zaštite od zlih duhova, ova otrovna biljka danas spada u lekovito bilje zbog svojih lekovitih svojstava. Često se koristi za snižavanje krvnog pritiska, olakšavanje tegoba koje se javljaju kod starijih ljudi i čak u lečenju raka.

Od tradicije do modernog božićnog ukrasa

Englezi veruju da poljubac ispod božićne imele donosi sreću. Ovaj običaj je nastao u Velikoj Britaniji, ali je već dugo popularan i u Nemačkoj. Ukrasne grančice zimzelenog žbuna mogu da se koriste kao božićni ukras od novembra meseca. Skupite nekoliko grančica imele i vežite ih širokom, crvenom i belom kariranom mašnom. Venčić napravljen od šišarki, imele i bršljana, ukrašen belim i crvenim bobicama, takođe predstavlja jedinstven ukras. Bobice izgledaju posebno veličanstveno ako grančice podelite u labavo pričvršćene bukete i stavite ih u jednostavnu staklenu vazu.

Savet od kompanije GARDENA: Imeli više pogoduje rast na mladim granama u gornjem delu krošnje. Budući da je reč o poluparazitu, ona ometa rast stabla-domaćina koje postaje osetljivo usled nedostatka vode i hranljivih materija. Stoga bi trebalo, u slučaju obolelosti stabla, odmah ukloniti mladu imelu što dubljim zasecanjem. Potom obolelo mesto tretirajte odgovarajućom lekovitom mašću.

Comments