Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Idealna zimska zaštita biljaka u posudama, itd.

Bilo da je reč o višegodišnjim saksijskim biljkama, lejama ruža ili zimzelenim biljkama, možete svoje omiljene biljke učiniti otpornim na zimu u svega nekoliko koraka.

Majka priroda se sama postarala da biljke u bašti imaju određenu zaštitu od leda i zime: Lišće, sneg i borove iglice padaju na leje i formiraju topao i prijatan izolacioni sloj. Premda dosta biljaka preživi zimu bez oštećenja, većina biljaka u posudama je posebno osetljiva na mraz jer se njihovo korenje mrzne brže od korenja biljaka zasađenih u zemlju.

Zdravo prezimljavanje biljaka u posudama koje su otporne na mraz

Višegodišnje žbunje, biljke i zimzelene biljke mogu da provedu zimu napolju u posudama otpornim na mraz, ali moraju biti zaštićene od sunca i vetra kako se ne bi osušile. Na primer, upotrebite zaklon za sunce izrađen od pletene slame i tanak sloj osušenog bilja koji se sastoji od lišća, grana četinara ili smreke. Postavite posude sa biljkama na delove od polistirena, debla ili podnožja od gline kako biste napravili sloj sabijenog vazduha koji će služiti kao izolacija između biljaka i hladne zemlje. Postavite posude jednu do druge kako bi se međusobno grejale. Pod uslovom da zemlja u saksiji nije zamrznuta, bambus i slične biljke bi zimi takođe trebalo zalivati jer one ispuštaju dosta tečnosti tokom blagih i sunčanih zimskih dana.

Zaštita ruža tokom zime

Da biste bili sigurni da će visoke ruže i ruže u lejama bujno cvetati naredne godine, morate ih zaštititi od hladnih vetrova, a posebno od jarkog, zimskog sunca. Sunce greje zelenu koru ruža i doprinosi isparavanju vode. Pošto biljke ne mogu da crpe vodu iz zemljišta, one se suše. Stoga bi izdanke trebalo zaštiti suvim grančicama, vunom ili džakovima od jute. Budući da je mesto kalemljenja na ružama posebno osetljivo na mraz, postavite kompost, zemljište i lišće oko ruža u lejama pomoću ručne lopatice iz asortimana GARDENA combisystem. U regijama sa blagim zimama to nije neophodno, pod uslovom da se mesto kalemljenja nalazi najmanje pet centimetara ispod zemlje.

Comments