Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Hajde da pričamo o kvalitetu...

Intervju sa Rajnerom Hofeleom, Menadžerom za upravljanje kvalitetom u kompaniji GARDENA:

„Dakle, gospodine Hofele, vi ste odgovorni za kvalitet u kompaniji GARDENA?

Ne samo ja, već svako ko je zaposlen u našoj kompaniji je odgovoran za kvalitet naših proizvoda i procesa. Naš zadatak je da se postaramo da kupcima budu isporučeni proizvodi vrhunskog kvaliteta koji ispunjavaju njihova očekivanja na kraju procesa planiranja i proizvodnje. Sve to iziskuje stalnu procenu utvrđenih standarda kvaliteta, od razvojne faze, preko serijske proizvodnje i praćenja u kojoj meri se ovi standardi primenjuju.

Šta podrazumevate pod utvrđenim standardima kvaliteta?

Pre svega, svaki proizvod je različit. Kosilica je namenjena za potpuno drugačije zadatke od onih koji se obavljaju usitnjivačem zemljišta ili makazama za orezivanje grana. Shodno tome, i standardi kvaliteta za određene funkcije proizvoda se razlikuju. Ove standarde definišemo u saradnji sa odsekom za marketing prilikom osmišljavanja proizvoda kako bi naš razvojni tim mogao da ih primeni. Na primer, određujemo kojim uslovima testiranja moraju biti podvrgnute baštenske makaze tokom niza provera ispravnosti da bi posle toga korisnika mogao da ih korisiti u skladu sa predviđenim rokom trajanja.

Kako se to može proveriti?

Imajući to na umu, u našoj laboratoriji za proveru kvaliteta u Ulmu, razvili smo programe testiranja za svaki proizvod. Želimo da dođemo do brzih rezultata koji će odražavati uslove realne upotrebe da bismo mogli da procenimo kvalitet. Ne možemo samo čekati da proizvod prirodnim putem dostigne kraj predviđenog roka trajanja. Stoga koristimo standardne testove u kojima, na osnovu dugogodišnjeg iskustva i poređenja sa iskustvima korisnika iz prakse, možemo da simuliramo ponašanje proizvoda u tipičnim uslovima u najkraćem mogućem vremenskom roku.

Kako to funkcioniše u praksi?

Za potrebe testiranja osmislili smo i napravili mašine i uređaje u kojima mogu da se koriste naši proizvodi, kao i da uglavnom automatski prolaze kroz period prilagođavanja i određeni broj ponavljanja. Na primer, makaze za orezivanje grana se koriste za drvene grančice različitog prečnika i nivoa suvoće, kao i grančica različitih vrsta drveta. Ili kolica sa crevom koja se mogu voziti satima na otpremniku sa ukrštenom podupiračima u cilju izazivanja izuzetno neravnih deonica. Puštamo kolica sa crevom da padnu na zemlju nekoliko puta zaredom sa visine od jednog metra ili testiramo njihovu izdržljivost na stepenicima.

Zašto se to čini?

Većina korisnika svoja kolica sa crevima moraju da iznesu iz podruma uz stepenice i da ih vrate niz stepenice. Ako je crevo puno vode, kolica su prilično teška. Korisnici, takođe, nisu uvek pažljivi prilikom rukovanja kolicima. Zato se trudimo da simuliramo najteže uslove kojima će proizvodi biti izloženi.

Da li alat zaista treba da bude otporan na sve?

Pa dobro, ne baš na sve! Međutim, svako ko kupi GARDENA proizvod obično izdvoji priličnu sumu novca sumu za njega i zato s punim pravom ima određena očekivanja. Kupac ima pravo da očekuje da proizvod bude otporan i efikasan, čak i nakon dužeg veka trajanja. Stoga je isplativije kupovati brendirane proizvode umesto jeftinijih. To je jedini način da budete zadovoljni na duže staze.

A vi to možete da garantujete?

Upravo je to naš posao. Mi pružamo savete i sprovodimo testove tokom razvojne faze proizvoda, testiramo i definišemo standarde kvaliteta za dokupljene delove, kao što su priključci i kablovi, stalno uzimamo uzorke za testiranje tokom serijske proizvodnje. Ukoliko nešto nije u redu, odmah upozorimo na to i čak i prekinemo isporuku ako je to neophodno.

Dakle, da li ste zadovoljni kvalitetom GARDENA proizvoda?

Da, u potpunosti. I upravo zbog toga što smo uvereni u kvalitet naših proizvoda, nudimo garanciju na 25 godina na mehaničke makaze i na proizvode iz asortimana GARDENA combisystem, na primer. Mislim da bi to trebalo da ostavi više nego pozitivan utisak i na naše kupce”.

Comments