Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Drvenaste biljke koje cvetaju zimi

Ako ste proveli dosta vremena u planiranju izgleda bašte, kada dođe zima nećete morati da gledate u sumorni i ogoljeni prostor. Zahvaljujući mnogim biljkama koje cvetaju zimi, moguće je imati nekoliko šarenih zrakova nade čak i tokom hladnih godišnjih doba. Većina zimskih biljaka ne samo da izgleda lepo već i miriše lepo a vreme provedeno u čekanju proleća uz njih deluje prijatnije i kraće. Čak i ako niste razmišljali o sađenju biljaka koje cvetaju zimi, još nije kasno da preduzmete nešto povodom toga. Kako na raspolaganju imate širok spektar biljaka, hteli bismo da vam skrenemo pažnju na nekoliko naročito lepih vrsta sa privlačnim cvetovima i očaravajućim mirisima.

Orlov nokat (Lonicera x purpusii)

Ova malo poznata biljka, poznata još i kao žbunasti orlov nokat, potiče iz Kine, brzo raste, izdržljiva je i ne zahteva mnogo brige. Ne zahteva posebno zemljište, što znači da može da raste u najobičnijem baštenskom zemljištu. Ne zahteva ni redovno orezivanje. Orlov nokat odlikuje cvetanje u ranu zimu i opojan miris. Još jedna pozitivna osobina je veliki broj cvetova. Cvetovi dugački oko 1,5 cm mogu da budu žućkaste i mlečno bele boje a na biljci ostaju između decembra i marta. Na leto od cvetova nastaju crveni plodovi. Ovaj žbun može da bude zimzelen ukoliko se nalazi na naročito pogodnom mestu ili u područjima sa blažom klimom, što znači da mu lišće ne opada sve do kasne zime. Orlov nokat može da naraste do dva metra visine tako da se odlično uklapa i u male bašte. Može da se zasadi u grupama ili kao pojedinačna biljka. Preporučujemo da ovaj žbun zasadite na vidljivom mestu u bašti zato što lepo izgleda i ima divan miris. Ako mu odrežete grane i stavite ih u vazu sa vodom, narednih nekoliko dana će divno mirisati.

Himonantus (Chimonanthus praecox)

Loše vreme, sneg i niske temperature ne smetaju himonantusu da nas tokom zime počastvuje svojim divnim cvetovima i prijatnim mirisom. Može da izdrži temperature do - 28 °C i odgovara mu plodno i porozno zemljište. Cvetovi su dugački oko 2,5 cm, nežno žute boje, a centar je obojen u crveno. Počinje da cveta u decembru, ali glavna sezona cvetanja je u februaru i martu. Listovi se pojavljuju nakon cvetova a tokom jeseni dobijaju beličastu ili žućkastu boju. Pošto je cvetao prilično štedljivo prethodnih godina i pošto je osetljiva biljka, treba da bude zasađen na zaštićenom i sunčanom mestu. Kad se himonantus nastani i dobro ukoreni na jednom mestu, postaje fantastična biljka koja cveta zimi i može da poraste od 3 do 4 metra. Himonantus treba orezivati jako pažljivo jer cveta na stablu koje je staro samo dve godine. U prijatnom mirisu cvetova možete uživati i u zatvorenim prostorijama ako nekoliko dana držite grane u vazi. Ovaj zimski žbun je odomaćen u Kini dok je u Nemačkoj skoro nepoznat.

Bela forzicija (Abelyophyllum distichum)

Bela forzicija ne pripada porodici forzicija kako bismo pomislili na osnovu naziva. Njen imenjak cveta u proleće i ima drugačije cvetove. Dok forzicija koja cveta kasno u proleće ima žute cvetove, bela forzicija ima divne cvetove u obliku zvezde koji su bele ili nežno roze boje. Ova biljka koja cveta zimi je prava retkost. Cvetovi dužine 1,5 cm se pojavljuju između januara i aprila i dok jedne godine mogu biti beli, sledeće godine se mogu pojaviti cvetovi roze boje. Smatra se da do toga dolazi zbog različite apsorpcije elemenata u tragovima ili drugih aktivnih materija iz zemljišta. Bela forzicija može da naraste do 2 metra visine ako se nalazi na zaštićenom i sunčanom mestu i idealna je za bašte. Izuzetno je lako starati se o njoj ako se nalazi na povoljnoj lokaciji a uz to je veoma izdržljiva. Čak i kada joj se iseku grane i stave u vazu, možete uživati u ovoj elegantnoj biljci nekoliko dana. Ovaj impresivni žbun potiče iz Koreje.

Mirisna udika (Viburnum farreri)

Udika je prelepa zimska cvetnica koju odlikuje neverovatan miris. Žbunje iz iste porodice tokom cele zime izgleda jako privlačno. Cvetovi udike su izuzetno lepi i divno izgledaju na ogoljenim granama u sred zime. Upečatljivi cvetovi koji su uglavnom obojeni belom a ponekad i roze bojom mogu se ponekad pojaviti u novembru, mada je glavna sezona cvetanja od februara do aprila. U vreme kada biljka pupi i u jesen, listovi dobijaju divnu nijansu crvene boje. Žbun je gust i uspravan a može da naraste do 3 ili 4 metra visine. Pošto mu odgovara toplota, treba ga držati na sunčanom mestu ili u delimičnom hladu. Takođe mu odgovara blago kiselo zemljište koje nije isuviše suvo. Sve u svemu, uopšte nije zahtevna biljka i otporan je na mraz. Nažalost, grane sa mirisnim cvetovima nisu pogodne za držanje u vazama jer cvetovi jako brzo otpadnu. Udike, koje su svojstvene za Severnu Kinu, najbolje izgledaju kada stoje samostalno. Lepo se uklapaju u mirisne bašte.

Svaki ljubitelj baštovanstva treba da pronađe svog ljubimca iz ovog izbora najlepših i mirisnih zimskih žbunova. Ako još nemate ni jedan od ovih divnih žbunova u bašti, pravo je vreme da razmislite o tome da ga nabavite. Nesumnjivo će doneti zadovoljstvo u vašu zimsku baštu!

Comments