Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Dobro zemljište predstavlja osnovu za zdrave biljke

Biljkama je neophodno zemljište, i to ne samo kao podloga za korenje. Kvalitet zemljišta je izuzetno važan za obilno cvetanje i bujan rast.

Osnovne informacije o kvalitetu zemljišta

Pogledajte biljke u svojoj bašti i videćete da li im je korenje u plodnom, rastresitom zemljištu ili im je teško da dođu do dovoljne količine vode i hranljivih materija. Da bi mogle da cvetaju i klijaju, potrebna im je odgovarajuća količina minerala, vazduha, vode i organskih materija. Peskovito zemljište je, na primer, lagano, propušta vodu i lako je za obradu, ali nema hranljivih materija. Glina je, s druge strane, gusta, grudvasta i kompaktna podloga i brzo se vlaži i po suvom vremenu je tvrda skoro kao beton. Šta je onda dobro za zdrav rast? Idealno zemljište je sačinjeno od kombinacije peskovitog zemljišta i ilovače jer budući da ima veliki udeo humusa zadržava vodu i hranljive materije, propušta kiseonik i rastresito je. Kvalitet zemljišta u svom vrtu možete brzo i lako da utvrdite koristeći prste za testiranje: Jednostavno pokvasite zemljište i uzorak protrljajte između prstiju. Ako zemljište prolazi kroz prste, znači da je peskovito. Ako možete gnječenjem da napravite valjkasti oblik koji je moguće izmrviti, to znači da je zemljište peskovito-ilovasto. Od ilovastog zemljišta je moguće napraviti čvrst valjkast oblik. Najbolji način da utvrdite da li je zemljište u vašoj bašti kiselo ili alkalno je da testom proverite pH vrednost zemljišta.

Dobro zemljište ima gliste

Odličan način za poboljšanje kvaliteta bilo kog baštenskog zemljišta je upotreba humusa. Ako humus sa korom drveta ili pesak izmešate sa gustom, ilovastom zemljom, na primer, povećaćete prozračnost zemljišta. Međutim, najaktivniji i najpouzdaniji proizvođači humusa su brojni mikroorganizmi koji nastanjuju zemljište i u njemu ostavljaju plodove svog rada. Jedan gram zemljišta bogatog humusom sadrži više od milijardu sitnih organizama. Oni doprinose rastresitijem zemljištu tako što buše kanale i organske materije pretvaraju u kvalitetan humus. Najznačajniji mikroorganizam među njima je glista. Stoga, ako u vašem zemljištu ima glista – tim bolje. Veliki broj glista je pouzdan pokazatelj dobrog kvaliteta zemljišta.

Comments