Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Četiri ideje za atmosferu u bašti

Nekada nedostaje samo par detalja, koje je potrebno pravilno rasporediti i uložiti samo malo truda i vremena da bi se postigao odgovarajući efekat, pa da baštu pretvorite u pravi dragulj.

Ideja 1: cveće koje doprinosi efektu svežine

Prelepe cvetne leje daju pečat svakoj lepoj bašti. Ako imate slobodnog mesta, jednogodišnje biljke, kao što su neven, kozmija i cinija su odlične za popunjavanje praznina u bašti i brzo se sade. Cvetne leje u kojima je cveće pažljivo raspoređeno doprinose posebnom efektu. Kombinacija tonova različitih višegodišnjih biljaka, kao što su lažni jednorog, sremuš, perena ili orijentalni mak, deluje stimulativno i osvežavajuće. Štaviše, ako pomešate oblike i visine cvetova, biće to praznik za oči.

Ideja 2: mala vodena oaza

Voda osvežava svaku baštu. Primamljiva je, smiruje i opušta. Uz malo mašte možete da vodeni svet iz vaših snova pretvorite u realnost na prostoru od nekoliko kvadratnih metara. Ako, na primer, tropske vodene ljiljane u azijskim ornamentalnim žardinjerama kombinujete sa papirusom i žutim ljiljanima, uživaćete u šarmu Dalekog istoka. Korita od cinka i drvena burad u kojima je zasađena grezulja, močvarni neven i pontederija izuzetno privlače pažnju.

Ideja 3: oblikovane ivice za zeleni tepih

Ponos mnogih baštovana amatera je održavani zeleni travnjak. Ako se odlučite za kvadratni ili pravougaoni travnjak, efekat može da bude prilično dosadan. Ukopane leje sa upečatljivim izborom različitih biljaka koje izgledaju kao ostrva na travnjaku. Čak i male grupe drveća i žbunja mogu da se zasade na travnjaku u kasnijoj fazi; oni su interesantni jer prostor iza sebe mogu da zaklone od pogleda.

Ideja 4: kreativno osmišljavanje zaklona radi prijatnog mesta

Čak i u vašem malom raju, nema potrebe da se osećate kao zlatna ribica u akvarijumu. Ramovi za ukrasne puzavice, visoko žbunje i zimzelene, dekorativno obrezane živice pružaju zaštitu od radoznalih očiju. Paravani od kovanog gvožđa i držači za biljke su idealni ako nemate mnogo prostora. Oni takođe stvaraju utisak prostora. Spretne višegodišnje puzavice, kao što su ruže, klematis ili orlovi nokti, rastu u oblicima koji podsećaju na procvetalo umetničko delo koje privlači pažnju na sebe, a zaklanja prostor u pozadini. Neprozirne egzotične biljke, kao što su puzavice sa velikim listovima i elegantna pasi flora, doprinose prijatnoj atmosferi u delovima bašte koji su namenjeni za sedenje.

Comments