Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Branje i skladištenje jabuka

Jedan od značajnijih perioda u toku jeseni je branje jabuka. Tokom ovog godišnjeg doba sočnih plodova, Nemci se raduju svom omiljenom voću – jabuci.

Ali koliko zaista znamo o jabuci? Na primer, da li ste znali da jabuka pripada familiji ruža i da postoji oko 20.000 sorti jabuka širom sveta? Ili da u Nemačkoj potrošnja jabuke po glavi stanovnika iznosi 17,6 kg i da su najpopularnije sorte zlatni delišes, ajdared, jonagold i gala? Ili pak da je jabuci potrebno oko 30 zelenih listova za optimalan rast i da zrelu jabuku prepoznajete po širokoj i dubokoj čašici i braon semenkama? Šta? Niste to uopšte znali? Pa, ne razlikujete se od mnogih drugih.

Međutim, postoji dosta toga što vredi znati o jabuci. Moguće je napraviti dosta grešaka kada je u pitanju branje i skladištenje ove voćke. Ne postoji ništa neprijatnije nego kada zagrizete jabuku koja nije ubrana na pravi način ili je ubrana prerano, pa ukus nije stigao da se razvije, a vitamini nisu imali vremena da se u potpunosti formiraju.

Stoga, evo nekoliko saveta i trikova za berbu jabuka i skladištenje voća!

 • U suštini, jabuke bi uvek trebalo brati pažljivo. Nemojte ih samo kidati sa grana. Jabuka je zrela za branje samo kada ju je moguće lako ubrati, odnosno kada se peteljka jabuke odvoji lako od grane uvrtanjem.
 • Drugi pokazatelji toga da je jabuka spremna za branje su široka i duboka čašica i braon semenke. Međutim, pravo vreme za branje i konzumiranje se razlikuje od sorte do sorte.
 • Koliko je važno da budete sigurni da jabuke berete u pravo vreme, toliko je važno i da budete oprezni jer branje često podrazumeva smele poteze. Najbolje jabuke se uvek nalaze skrivene u vrhu krošnje i stoga ih je teško dohvatiti. Uvek imajte na umu sopstvenu bezbednost i koristite, recimo, berač za voće kada berete zrele jabuke koje se nalaze visoko na drvetu. Uz pomoć berača za voće sa teleskopskom drškom iz asortimana GARDENA combisystem možete sa lakoćom dohvatiti jabuke koje se nalaze na samom vrhu stabla, a da ne dovedete sebe u situaciju da se povredite.

  Voće je izuzetno ukusno zimi, ali i izrazito skupo. Nema potrebe da trošite mnogo novca na ukusne jabuke zimi ako umete da ih na pravi način uskladištite. Jabuke je moguće uskladištiti duži vremenski period tokom zime, u pravim uslovima.
 • Važno je da ih držite na hladnom, mračnom i prilično vlažnom mestu. Za ovaj vid skladištenja povoljan je podrum sa ventilacijom. Ako ne postoji dovoljna količina vlažnosti, možete da dodate posude sa vodom na mesto na kom su jabuke uskladištene kako bi povećali njegovu vlažnost.
 • Nisu sve sorte jabuka pogodne za skladištenje. Sorte topaz, Freiherr von Berlepsch, Roter Boskoop i pilot je moguće uskladištiti.
 • Jabuke bi trebalo skladištiti u gajbicama za voće ili u ravnim kutijama. Kutije mogu biti obložene strugotinom ili rebrastim kartonom. Ako koristite duboke kutije, preporučujemo da postavite rebrasti karton između redova voćki kako ne bi došlo do nagnječenja.
 • Skladištite samo zdravo i neoštećeno voće. Crvljive, prezrele i prevelike voćke se ne mogu skladištiti na duži vremenski period i trebalo bi ih izdvojiti prilikom berbe. Jabuke bez peteljke bi trebalo što pre pojesti jer mogu brzo da istrule.
 • Proveravajte skladište voća jednom nedeljno i uklonite sve trule jabuke. Trulo koštunjavo voće može da „zarazi“ ostale voćke. To se dešava zbog ispuštanja etilena, bezbojnog gasa, koji ubrzava zrenje ostalih jabuka i ponekad dovodi do njihovog truljenja. Upravo zbog toga, jabuke ne bi trebalo skladištiti zajedno sa ostalim voćem i povrćem.
 • Da bi se sprečilo da se jabuke brzo osuše, kutije možete prekriti perforiranim filmom. Pored toga, jabuke možete staviti u perforirane polietilenske kese jer one smanjuju emisiju etilena. U svakom slučaju, uskladišteno voće bi trebalo redovno proveravati kako biste mogli brzo da uklonite pokvarene jabuke.

  Ako se budete pridržavali ovih pravila, na zimu ćete moći da zagrizete sočnu jabuku iz sopstvene bašte.

Comments