Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Bosiljak - kraljevska biljka

Bosiljak je jedna od najfascinantnijih biljaka i njegove mnogobrojne sorte očaravaju baštovane, kuvare i iscelitelje.

Bosiljak nekad i sad

Danas za aromatičnu začinsku biljku bosiljak zna svako. Međutim, većina ljudi je čula samo za tradicionalnu sortu iz supermarketa koja se zove đenovski bosiljak. Postoji, međutim, više od 150 različitih vrsta, koje se imaju nebrojeno mnogo podvrsta. Neki imaju ukus cimeta ili anisa, mogu biti sjajne tamnoljubičaste ili crvene boje, kao tamni opal ili crveni rubin, a neki čak i odbijaju insekte. Botaničari se i dalje ne slažu oko toga da li ova biljka potiče iz porodice labiatae iz Indije ili iz Afrike pošto su dve trećine svih vrsta endemske na ovom području. Jedno je sigurno: naziv potiče iz grčkog i znači „kraljevska lekovita biljka“. Njeno lekovito dejstvo se zasniva na visokom sadržaju esencijalnih ulja u listovima, koja imaju anti-inflamatorno svojstvo, podstiču apetit, a mogu čak i da izleče migrenu. Bosiljak vekovima nastanjuje oblast Mediterana, ali je zapravo tropska biljka. Pronađen je u egipatskim piramidama kao vid prinošenja dara na grob, a koristi se i u Indiji već 4000 godina. Indijci su verovali da je bosiljak božanska biljka.

Kako bosiljak olakšava život

Bosiljak u žardinjerama u dvorištu, bašti ili na prozoru je neizostavan sastojak u svakom u domaćinstvu. Takođe predstavlja ukras u svakoj cvetnoj leji zahvaljujući svojim delikatnim cvetovima i jedinstvenim bojama. Ako želite da unesete ovu mediteransku zvezdu kuhinje u svoje cvetne leje uprkos riziku od puževa, mlade biljke treba posaditi napolju početkom juna. Kao tropska biljka, on raste veoma lako, ukoliko je njegova žeđ za suncem, svetlom i vodom zadovoljena bez ograničenja. Trebalo bi ga posaditi u rastresitu, humusom obogaćenu zemlju koja ne sme da se isuši. Ova kuhinjska biljka može da se rashladi samo obilnim isparavanjem. Praktičan savet: što ga više berete, to će biti bogatiji. Ako berete cele izdanke listova umesto pojedinačnih listova, obezbedićete konstantan prinos ove kraljevske biljke.

Comments