Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Biljke na balkonu

Na proleće se ponovo javlja želja da nam balkon bude uređen. Cvetni aranžmani čine prednji deo zgrade privlačnijim za prolaznike.

Međutim, postoje razne stvari koje treba uzeti u obzir. Nije svejedno gde će koja biljka stajati na balkonu. Postoje biljke kojima je potrebna izloženost suncu i one kojima više odgovara da su delimično u hladu. Ovde ćete saznati kako da izaberete prave biljke za vaš balkon i kako da ih pravilno đubrite kako biste uživali u njihovom raskošnom cveću do kraja leta.

Da biste napravili najbolji izbor biljaka, prvo treba da razmislite o lokaciji vašeg balkona. Ako je okrenut ka jugu, onda treba da izaberete biljke kojima odgovara stalna izloženost suncu. Među njima se nalaze petunije, geranijumi, pariske bele rade i viseće verbene.

Biljke kojima je potreban delimičan hlad su bolje za balkone okrenute ka istoku ili zapadu. Važno je da ne preterate sa zalivanjem jer vlaga koja se sadržava može da izazove truljenje. Takođe, korenje ovih biljaka se bolje razvija u suvoj zemlji. Fuksije, vredna Liza, izdržljive višegodišnje biljke kao što su paprati, bršljan i begonije naročito dobro uspevaju na balkonima u delimičnom hladu.

Postoji nekoliko stvari koje treba zapamtiti kada se sadi u kutijama za prozore. U kutiju dužine jedan metar može da se posadi 4-5 biljaka, koje treba da budu raspoređene u skladu sa njihovim karakteristikama. Viseće biljke treba da se posade sa spoljne strane, tako da mogu da vise sa balkona. Po istoj logici, visoke biljke treba da se posade sa unutrašnje strane. Manjim biljkama popunite prostor između.

Veoma je važno redovno kontrolisati biljke na balkonu. Treba proveravati količinu vlage u zemlji i da li ima uvelog lišća. Potom ih treba ukloniti sa stabljika.

Da biste uživali u punom sjaju cveća na balkonu, treba da brinete o biljkama i da ih đubrite. Begonije i geranijumi će veoma dobro uspevati ako ubacite nekoliko zrna kafe u zemlju u saksiji. Prava doza bi bila oko dve šake zrna kafe na otprilike metar dužine kutije za prozor. Preporučljivo je i da se povremeno umeša u zemlju i đubrivo za cveće sa svim hranljivim sastojcima. Otprilike jednom nedeljno stavite 1 cm³ đubriva u litar vode. Ova doza bi trebalo da se koristi i za cveće koje brzo raste, ali onda možete i da povećate učestalost zalivanja. Vredne Lize, fuksije, papučice, petunije i begonije traže tri do četiri puta više đubriva nego ostale biljke.

Ako pratite sve ove savete za biljke na balkonu, sigurno ćete dugo uživati u njima.

Comments