Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Baštovanstvo sredinom leta

Bogati cvetovi biljaka u baštama ili na balkonima i u dvorištima oduševljavaju sve ljubitelje baštovanstva. Međutim, prelepe letnje bašte ne mogu da niknu bez redovne nege i održavanja...

Mrtve krajeve biljaka je potrebno redovno uklanjati. To je naročito važno u slučaju leja sa ružama i ružinih grmova. Mrtve krajeve bi trebalo iseći zajedno sa dva lista koja se nalaze niže na stabljici. Delfinijume i ostale višegodišnje zeljaste biljke bi trebalo skratiti kada prestanu da cvetaju. Obično je to potrebno da bi cvetale i drugi put.

Sredinom leta, kada postane pretoplo, obavezno je zalivanje kanticom ili crevom. Kada je pretoplo, bolje je da biljke zalivate ujutru ili uveče, a ne sredinom dana. Biljke bi trebalo zalivati pri dnu i blizu korena – ne bi trebalo prskati listove.

Korov se lako uklanja kada je toplo. Po sunčanom letnjem danu korov možete opleviti pomoću alatke za plevljenje i ostaviti ga na tlu. Osušeni korov će formirati dodatni sloj đubriva za zemljište i zaštititi ga od sušenja. Ukoliko ovo budete redovno radili, vaša bašta će uskoro biti u potpunosti oslobođena korova.

Dalije počinju da cvetaju od avgusta u zavisnosti od vrste. Isecite velike stabljike da biste podstakli rast izdanaka i da biste sebi i komšijama priuštili trenutke uživanja.

Volite li matovilac? Sada je vreme da počnete sa sadnjom semena. Dobro je izabrati mesto koje je u delimičnom hladu jer seme bolje klija na takvom mestu nego na mestu izloženom suncu. Ako matovilac sadite u hladu koji pravi stabljika paradajza, mahunarke ili pasulja puzavca, ruže matovilca će u potpunosti porasti do trenutka kada povrće bude spremno za branje.

Avgustovske jabuke i kruške su spremne za branje kada se sa lakoćom mogu ubrati sa drveta. Odmah nakon branja možete početi sa orezivanjem stabala voća.

Vreme kada počinje kasno leto je idealno za početak priprema za sledeće godišnje doba – na primer rasplod višegodišnjih zeljastih biljaka. Većina višegodišnjih zeljastih biljaka, kao što su biljke u leji i višegodišnje ukrasne trave, su dugotrajne, lake za održavanje i mogu se razmnožiti deljenjem. Ako se nalaze na istom mestu nekoliko godina, višegodišnje zeljaste biljke često formiraju guste nadzemne delove sa podjednako gustim sistemom korenja. Ako želite da rasadite višegodišnje zeljaste biljke, morate rukama ili uz pomoć noža ili ašova podeliti biljke po dužini zajedno sa korenjem. Kada ih podelite, biljke možete zasaditi na željeno mesto u vrtu i obilno zaliti. Ovakav postupak podmlađivanja omogućiće pojavu izdanaka i moći ćete da očekujete duplo više cvetova. Najbolji period za deljenje i podmlađivanje višegodišnjih zeljastih biljaka je jesen, posle orezivanja, ili rano proleće. Višegodišnje zeljaste biljke koje rano cvetaju bi trebalo deliti u avgustu ili odmah posle cvetanja.

Comments