Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Barokna bašta: Želja za razigranim oblicima

Bilo da su u sklopu veličanstvenog zamka ili je reč o malim privatnim ukrasnim baštama, oduvek su služile za razonodu i predstavljale zadovoljstvo. Način na koji su osmišljene uvek govori o odnosu između ljudi i prirode.

Vekovima unazad je nastojanje čoveka da prirodi pokaže njeno mesto pokretačka sila. U stara vremena, veličanstvena imanja su stvarali pomoću raznobojnog cveća, svetlucave vode i maštovitih odlika. Naročito se primećuje u jednoj od najpoznatijih i najlepših baroknih bašti: U Versajskom dvorcu u Francuskoj. Sredinom 17. veka brilijantni pejzažni arhitekta Andre le Notr ostvario je viziju kralja Luja XIV tako što je močvarnu zemlju pretvorio u zeleno kraljevstvo koje je zbog svoje raskoši postalo jedinstveno u svetu.

Pokorna priroda kao izraz moći

Osnovni princip tipičnog stila francuske bašte sastojao se od stvaranja vizuelno savršenog aranžmana. Kanali, jezerca i pravougaone staze sa glavnim i sporednim osama su oblikovale geometrijsku segregaciju. Međutim, najlepše obeležje barokne bašte bila je arabeska. Za ukrašavanje leja su se koristili mali žbunovi šimšira. Prostor između njih je ispunjavao beli šljunak kako bi se napravio očaravajući kontrast sa travnatom pozadinom. Raznobojno letnje cveće je davalo lejama poseban šarm i neverovatnu živahnost.

Stilske ideje za vašu baštu

Stil baroknih bašti je u modi i možete ga uspešno oživeti pomoću nekoliko jednostavnih trikova. Bilo da je reč o šimširu, kalini ili zimzelenoj tisi, živa ograda treba bude postavljena simetrično i pod pravim uglom ili da bude u obliku zvezde. Biljke sa izvanrednim cvetovima kao što su beli madonin ljiljan, veličanstveni božur i fuksije jednostavno odišu baroknom elegancijom. Mogu se takođe gajiti u kamenim saksijama ili glinenim žardinjerama. Ukrasne saksije od kamena izgledaju lepo na kamenim stubovima uz staze dok iz fontana i gargojla u bašti veselo ističe voda.

Comments