Kolačiće koristimo da bismo poboljšali vaše iskustvo na našoj veb-lokaciji. Ako nastavite da pregledate ovu veb-lokaciju, prihvatate naše korišćenje kolačića. Saznajte više tako što ćete pročitati Kolačići

Balkoni i dvorišta nakon zime

Balkonima i terasama se duže vreme ne posvećuje pažnja u zimskom periodu. Tokom hladne zime, bilo nam je jedino bitno da se zagrejemo u toploj i udobnoj kući, dok se u bašti ništa bitno nije dešavalo.

Međutim, sada kada je vreme sve toplije i proleće se polako prikrada, ponovo nam prija da izađemo napolje. Ali zima nije neopaženo prošla. Ostavila je tragove u našim baštama, dvorištima i balkonima. Da bismo konačno uklonili tragove zime, tu i tamo treba da se izvrši nekoliko popravki i malo renoviranja.

Šta možemo da uradimo sa mrljama od rđe, zemljištem, baštenskim nameštajem i šalonima koji su oštećeni usled nepovoljnih vremenskih uslova i pojavom mahovine u dvorištu? Daćemo vam nekoliko saveta kako da na brz i jednostavan način izađete na kraj sa ovim problemima.

Tokom šetnje po dvorištu ili balkonu možete da primetite neka mesta koja su zahvaćena mahovinom i lišajevima nakon duge zime. Iako ova zelenkasta patina daje kamenju u bašti mediteranski izgled, ona uglavnom nije dobrodošla na terasama. Osim što izgleda prljavo, postoji i opasnost da se okliznete na mahovinu i lišajeve koji rastu na popločanim površinama.

Pitanje je kako se izboriti sa ovim problemom. Da li se odlučujete za visoko efikasne, ali često štetne hemijske preparate ili koristite alternativne ekološke metode? Oštećenja podnih površina mogu da se poprave gumenim fugiranjem. Hemijski preparati ne bi trebalo da se koriste na drvenim podovima jer je drvo izuzetno osetljivo i zbog ovakvih tretmana može da dođe do trajnog oštećenja. U takvim slučajevima je bolje koristiti stare isprobane domaće preparate. Nauljite ili operite drvo nakon čišćenja. Impregniranje nije dobra ideja jer je drvetu potrebno da diše.

Razvoj mahovine je najbolje izbeći odgovarajućim izborom kamenja. Granit je, na primer, manje podložan razvoju mahovine. Kada se sređuje dvorište, treba napraviti blagu kosinu, tako da se voda ne zadržava.

Ako na proleće izraste korov između pukotina, tretman spaljivanjem je dobar način da se reši ovaj problem. U početku će se situacija blago pogoršati, ali ako ponovite postupak nekoliko puta, ubrzo će problem biti rešen.

Vaša želja da sedite u prolećnoj bašti može brzo da nestane kad vidite u kakvom je stanju vaš baštenski nameštaj posle zime. Nameštaj od tikovine i druge tvrde drvene građe je veoma osetljiv na sunčevu svetlost i vlagu. Kao posledica uticaja ovih faktora drveni materijal može da izbledi. Lišajevi na baštenskom nameštaju mogu da se uklone upotrebom limunovog soka ili sirćeta. Međutim, za trajnu zaštitu se preporučuje tretman uljem za tvrdu drvenu građu. Nameštaj od fine borovine najpre treba iščetkati čvrstom četkom. Ako je veća površina pokrivena, drvo može da se izšmirgla i iščetka sa smolom od smreke ili borovim uljem.

Za restauriranje ograde balkona i vraćanje starog sjaja, površinu treba prvo iščetkati čeličnom četkom. Stari domaći lek za skidanje rđe je vrela voda i limunov sok. Međutim, rezultati nisu trajni. Da biste suzbili rđu dugoročno, možete da premažete zahvaćene delove osnovnim premazom, a zatim sa dva sloja farbe.

Podove, ograde i nameštaj uvek treba čistiti proizvodima koji nisu štetni po životnu sredinu i koji imaju TÜV pečat, naročito ako imate decu.

Comments