08-11- 2010

Wąż ogrodowy plączący się między nogami, ból pleców od ciągłego schylania się i poprawiania węża, woda wyciekająca wtedy, kiedy nie powinna... To częste problemy każdego ogrodnika. Jak sobie z nimi radzić? Istnieją trzy bardzo skuteczne sposoby przechowywania i przenoszenia węży. Dzięki nim zapomnimy o wszelkich trudnościach przy podlewaniu naszych trawników, kwiatów, drzew i krzewów!

Klasyczne nosidła GARDENA

Idealnie sprawdzają się w małych i średnich ogrodach, gdzie nie potrzeba rozwijać węża na znaczne odległości. Mają stabilny uchwyt z dobrze wyważonym środkiem ciężkości, co zapobiega przewracaniu się sprzętu i zdecydowanie ułatwia pracę. Dzięki składanej podstawie nosidło zajmuje mało miejsca przy przechowywaniu.

Wózki do węży GARDENA

Marka GARDENA oferuje dwa rodzaje wózków do węży: klasyczne oraz zrobione w technologii roll-up. Nadają się one doskonale do średnich i większych ogrodów oraz dla węży do 100 m 13 mm (1/2”). Są bardzo stabilne, a do ich produkcji wykorzystano najwyższej jakości tworzywo sztuczne lub metal, co zdecydowanie zwiększa ich trwałość. Posiadają również regulowaną wysokość rączki co pozwala na dopasowanie wózka do konkretnego użytkownika.

Klasyczne wózki do węży są wyposażone w duże, szerokie koła umożliwiające bezproblemowe poruszanie się po nierównym podłożu. Mogą być również zaopatrzone w wygodną rolkę prowadzącą, dzięki której wąż równomiernie się zwija, a my nie brudzimy rąk.

Wózki na wąż w technologii roll-up niezwykle pomagają w ogrodzie, ponieważ zapewniają komfort pracy bez ciągłego pochylania się i brudzenia dłoni. Zastosowano w nich technikę samoczynnego rozwijania się węża w momencie ciągnięcia wózka oraz automatycznego nawijania przez jego pchanie.

Bębny na wąż do montażu na ścianie

Bębny naścienne GARDENA służą do przechowywania węża w bardzo praktyczny sposób, na ścianach budynków. Są bardzo wygodne, ponieważ umożliwiają wyciąganie węża na potrzebną długość bez nadmiernego obciążania pleców. Ponadto posiadają specjalny uchwyt do ich transportowania i zawór blokujący wyciek wody po zakończeniu podlewania. Podobnie jak wózki, bębny na wąż są dostępne w wersji klasycznej oraz w wariancie z automatycznym zwijaniem stworzonym w technologii roll-up, gdzie wystarczy zwolnić blokadę poprzez pociągnięcie węża, a zaczyna się on sam zwijać.

Przechowywanie węży ogrodowych...

GARDENA wózek na wąż 70 roll-up

Przeznaczony dla węży o maksymalnych wymiarach: 70 m 13 mm (1/2”), 55 m 16 mm (5/8”) oraz 35 m 19 mm (3/4”). Wąż nie zgina się i nie skręca przy rozwijaniu i nawijaniu dzięki skośnemu podłączeniu i obrotowemu podłączeniu przyłącza. Specjalny króciec hamuje wyciek wody po zakończeniu podlewania. Wózek posiada dodatkowe uchwyty na wąż nawadniający, a w zestawie są jeszcze 2 przyłącza kranowe GARDENA.

GARDENA Comfort wózek na wąż easyRoll plus

Posiada skośne podłączenie i obrotowe podłączenie przyłącza, które zapobiegają skręcaniu się i zginaniu węża. Dodatkowo przy uchwycie zainstalowano składane ramię, które umożliwia łatwe nawijanie węża w pozycji stojącej. Woda nie wycieka po zakończeniu pracy w ogrodzie. Oprócz standardowego uchwytu dla zraszacza, pistoletu zraszającego lub lancy zraszającej, zamontowano schowek do przechowywania małych elementów. Ponadto komplet zawiera: wąż 20 m, pistolet zraszający, szybkozłącze, szybkozłącze ze stopem, 2 przyłącza kranowe oraz adapter.

GARDENA bęben naścienny na wąż

Nadaje się maksymalnie dla węży o parametrach: 60 m 13 mm (1/2”), 50 m 16 mm (5/8”) oraz 35 m 19 mm (3/4”). Ma rolkę prowadzącą, którą można zamontować na ścianie lub rogu budynku i dzięki niej wygodniej i sprawniej nawijać wąż. Poza tym wąż nie skręca się, ponieważ zastosowano skośne podłączenie. W komplecie znajdują się elementy przyłączeniowe do kranu.

GARDENA bęben naścienny 10 roll-up z automatycznym zwijaczem

Umożliwia automatyczne i równomierne nawijanie węża. W przypadku zamontowania na ścianie istnieje możliwość obrotu go o 180°. Posiada specjalny uchwyt do przechowywania zraszaczy i pistoletów. Do zestawu dołączone są: 10 m węża, 1,5 m węża przyłączeniowego, elementy Orginal GARDENA System oraz zraszacz prosty. Istnieje wersja bębna naściennego z 20 m wężem wysokiej jakości.