04-20- 2011

Woda jest cennym zasobem i powinniśmy gospodarować nią w odpowiedzialny sposób. Ale nie można zrezygnować z podlewania pięknego trawnika. GARDENA oferuje rozwiązania pozwalające na spełnienie obydwu tych warunków.

Woda pokrywa około dwóch trzecich powierzchni naszej planety Ziemi. A jednak tylko 0,3 procent tej wody nadaje się do picia. I do tego jest bardzo nierównomiernie rozmieszczona między regionami. Podczas gdy każdy Europejczyk zużywa średnio około 150 litrów wody pitnej dziennie, wielu ludziom w Afryce i innych częściach świata musi wystarczyć mniej niż 20 litrów. Bardzo często muszą iść pieszo godzinami, aby ją zdobyć.

Z okazji Dnia Ziemi przypadającego 22 kwietnia GARDENA chce przypomnieć nam wszystkim jak ważny jest ten deficytowy zasób i zaapelować o używanie go w odpowiedzialny sposób. Badanie przeprowadzone dla Komisji Europejskiej wykazało, że indywidualne zużycie wody można obniżyć o około 50 procent ze 150 litrów do 80 litrów dziennie*. W wielu dziedzinach życia codziennego cenną wodę pitną mogłaby nawet zastąpić gromadzona deszczówka.

Ograniczenie zużycia wody oznacza też oszczędności w wydatkach. Dzieje się tak ze względu na znaczny wzrost cen wody w ostatnich kilku latach.

Wydajne rozwiązania dla prywatnego ogrodu

Najprostszym sposobem na bardziej odpowiedzialne gospodarowanie wodą w ogrodzie jest korzystanie z pistoletu zraszającego GARDENA. Woda płynie tylko wtedy, gdy naciskamy dźwignię. Puszczamy i przerywamy wypływ wody, która nie marnuje się nawet wtedy, gdy ktoś zapomni o zabraniu węża.

Jeszcze skuteczniejsze gospodarowanie wodą zapewnia automatyczny system nawadniania – na przykład wyposażony w układ kontroli podlewania i czujnik wilgotności gleby, a także dowolnie regulowany system zraszania Gardena Micro-Drip-System. Pozwala on na podlewanie bezpośrednio korzeni roślin poniżej poziomu gruntu, bez jakichkolwiek strat spowodowanych parowaniem.

Do podlewania trawnika GARDENA oferuje system zraszaczy wynurzalnych. Można nim sterować tak, by automatycznie rozpoczynał nawadnianie w godzinach nocnych. Nawet w gorące letnie dni gleba zostaje wystarczająco ostudzona, by ograniczyć skutki parowania. Badania dowodzą, że możliwe jest ograniczenie ilości zużywanej wody o ponad połowę .

Miłośnicy pięknego i dobrze utrzymanego ogrodu nie powinni rezygnować z podlewania. Jednak z korzyścią dla przyrody i portfela powinni wykorzystywać wydajne rozwiązania i systemy, które oszczędzają wodę.

GARDENA – od prawie 20-lat produkty marki obecne są na polskim rynku. Od połowy

lat 90-tych dystrybucja na terenie kraju realizowana była przez spółkę Gardena Polska, w ramach Grupy Gardena - niemieckiego producenta narzędzi i urządzeń ogrodniczych oraz systemów nawadniających.

Marka systematycznie powiększała swój udział w rynku. Powstała szeroka ogólnopolska sieć dystrybucji jej produktów. Przez lata GARDENA zdobyła uznanie polskich konsumentów, czego wyrazem są przyznane nagrody i wyróżnienia dla marki, w tym dwukrotnie otrzymany Laur Konsumenta. Od końca 2008 roku GARDENA jest jedną z marek znajdujących się w portfolio międzynarodowej firmy Husqvarna – zaliczanej

do grona najstarszych i największych firm technicznych na świecie. Więcej informacji dostępnych jest na stronie: www.gardena.pl