08-09- 2011

Praktycznie w każdym ogrodzie znajdziemy choć kilka ozdobnych krzewów. Ich przycinanie jest jednym z podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych w ogrodzie. Amatorzy prac ogrodowych mogą samodzielnie nadać roślinie oryginalny kształt, a wszystko po to by stworzyć formę, która połączy naturalny urok rośliny z geometrią.

Precyzyjnie wykonane cięcie sprawia, że roślina jest zdrowsza i wydobywa z niej najważniejsze efekty dekoracyjne. Dzięki systematycznemu przycinaniu niektórych pędów, można stymulować wzrost innych części, poprawić kondycję krzewów i ograniczyć ich rozmiar. Można również wpływać na kwitnięcie i owocowanie rośliny. Oprócz samych walorów estetycznych formowane krzewy mogą utrzymywać wyznaczone rozmiary przez wiele lat, co ma znaczenie zwłaszcza w małych ogrodach…

Pierwsze nożyce do trawy zasilane bateriami zostały wyprodukowane przez GARDENA i trafiły do sprzedaży już w 1973 roku. Obecnie, stosowana jest najnowsza technologia ogniw litowo-jonowych. Sukces technologii zrewolucjonizował rynek urządzeń akumulatorowych i przyczynił się do rozwoju zupełnie nowego asortymentu. W ten sposób zostały wyznaczone nowe standardy w pielęgnacji oraz kształtowaniu krzewów i małych żywopłotów.

Tworzenie wyszukanych kształtów roślin i ich przycinanie nie musi być męczące. Dzięki nowym, wydajnym, akumulatorowym nożycom do cięcia krzewów ComfortCut marki GARDENA, formowanie to sama przyjemność i świetna zabawa. Są one idealnym narzędziem do wygodnego przycinania krzewów. Komfortowy uchwyt z regulacją kantową umożliwia optymalne dopasowanie i naturalne ułożenie ręki podczas pracy. Mocny i prosty w obsłudze akumulator litowo-jonowy zapewnia wysoką wydajność oraz dobre efekty cięcia. Nożyce zostały wyposażone w wysokiej jakości, wymienny, pokryty powłoką antyadhezyjną nóż z precyzyjnym szlifem. W szybki i prosty sposób, bez użycia narzędzi, można przekształcić nożyce w urządzenia do cięcia brzegów trawnika.

Do wygodnego przycinania większych krzewów i młodych żywopłotów GARDENA oferuje nowe, bezprzewodowe nożyce do cięcia krzewów ComfortCut 30. Wyposażone zostały w wskaźnik LED do kontroli poziomu naładowania akumulatora. Dodatkowy uchwyt ułatwia pracę, a zderzak ochronny, chroni użytkownika przed odbiciem przy cięciu w pobliżu ziemi.

Praktycznym rozwiązaniem w obu modelach jest możliwość wyposażenia w trzonek teleskopowy. Pozwala to na szczególnie wygodną pracę w pozycji wyprostowanej oraz zwiększa zasięg i komfort np. przy formowaniu i cięciu krzewów.

Łatwe i wydajne cięcie

Nowość GARDENA ClassicCut akumulatorowe nożyce do cięcia brzegów trawnika i krzewów – zestaw

Nowość GARDENA ComfortCut akumulatorowe nożyce do ciecia krzewów

Nowość GARDENA trzonek teleskopowy