03-28- 2011

Słońce pojawia się coraz częściej. Człowiek i przyroda budzi się z zimowego snu. Odpowiednie przygotowanie gleby jest teraz szczególnie ważne. Dobrze spulchniona ziemia sprawia, że nasze kolorowe rabaty kwiatowe oraz warzywa będą rosły zdrowe i piękne. Nadszedł czas by stworzyć warunki, dzięki którym możemy podziwiać owoce naszej pracy w sezonie letnim. Leżąc w cieniu drzew, cieszyć się kwiatami, zbiorami świeżych warzyw i rodzimymi ziołami używanymi w kuchni…

Wsunąć, przekręcić i gotowe!

Z odpowiednim sprzętem i podejmując konkretne środki można poprawić stan gleby. Dla takich działań optymalny jest system inteligentnych narzędzi GARDENA combisystem, który daje możliwość tworzenia różnych kombinacji urządzeń w zależności od potrzeby. Jego wszechstronne zastosowanie to cecha, która wyróżnia go od innych dostępnych na rynku narzędzi do pielęgnacji ogrodu. Specjalnie ukształtowany uchwyt narzędzi combisystem i elementy służące do obsługi (np. śruba z elementami z miękkiego tworzywa sztucznego) zapewnia najlepszą ergonomię pracy. Wszystkie końcówki systemu mogą być stabilnie połączone z kilkoma rodzajami trzonków, dzięki sześciokątnemu mocowaniu i śrubie zaciskowej w jednej chwili. Tak więc, GARDENA proponuje zawsze właściwe narzędzie combisystem do np.: spulchniania, plewienia, grabienia, wyrównywania i sadzenia roślin.

Sadzimy rośliny

Zbliża się moment sadzenia roślin. Wiele gatunków letnich kwiatów i ziół to rośliny jednoroczne i muszą być ponownie posadzone. Dlatego gleba powinna być starannie przygotowana. Spulchnianie ziemi jest szczególnie ważnym elementem, dzięki temu zabiegowi możemy dostarczyć wystarczającą ilość tlenu nawet do niższych warstw podłoża. Do rozluźniania ciężkich gleb gliniastych i ilastych idealnie nadaje się kultywator gwiazdkowy GARDENA combisystem. Posiada dwa koła o specjalnym kształcie gwiazdek, dzięki którym umożliwia bardzo drobne rozkruszanie gleby. Kultywator gwiazdkowy można podłączyć go do taliowanego drewnianego trzonka GARDENA, który zapewnia pewne trzymanie i odpowiednią ergonomię pracy. Dodatkowo wysokogatunkowe drewno jesionowe pochłania wibracje, co z kolei chroni stawy.

Przesadzamy!

W marcu większość roślin doniczkowych kończy okres zimowego spoczynku i rozpoczyna intensywny wzrost. Okres ten jest najlepszy na ich przesadzanie. Młode rośliny najlepiej przesadzać co roku, starsze natomiast co 2-3 lata. Podczas wykonywania tej czynności niezbędna będzie łopatka do kwiatków marki GARDENA serii combisystem. Duża szerokość pracy 8,5 cm ułatwi nabieranie i wypełnianie donic ziemią, a wykonanie z wysokiej jakości stali zapewnia długi okres użytkowania.

Pozbywamy się chwastów!

Wiosną nie tylko rośliny budzą się do życia ale również chwasty. Kto nie chciał by spulchniać i pozbywać się chwastów z gleby za jednym zamachem? Teraz dzięki motyczką GARDENA combisystem jest to możliwe. Trzy rodzaje motyczek w kształcie serca z 2 zębami, prostokątna z 2 zębami i prostokątna z 3 zębami służą do spulchniania, napowietrzania i pielenia gleby. Te narzędzia sprawią, że wykonamy dwie a nawet trzy czynności w czasie jednej. Wykonane z najwyższej jakości stali zapewnia 25-letnią gwarancję.

Praktyczne i poręczne…

GARDENA combisystem – kultywator gwiazdkowy ręczny

Umożliwia bardzo drobne rozkruszenie gleby dzięki dwóm specjalnie ukształtowanym kółkom w kształcie gwiazdy. Doskonale nadaje się do przygotowania gleby od siewu i do spulchniania gleby przy ciasno rosnących roślinach i na małych grządkach. Został wykonany z wysokiej jakości stali. Szerokość: 5,5 cm.

GARDENA combisystem – drewniany trzonek FSC

Służy do indywidualnego przedłużania wszystkich narzędzi combisystem. Wykonany z wysokogatunkowego drewna jesionowego, które tłumi drgania. Posiada europejski certyfikat FSC. Trzonek jest taliowany, dzięki temu nie ślizga się w czasie pracy i zachowuje właściwości ergonomiczne. Dostępny w trzech długościach: 130, 150 i 180 cm.

GARDENA combisystem – łopatka do kwiatków

Idealna do sadzenia i przesadzania roślin. Wykonana z wysokiej jakości stali. Szerokość pracy 8,5 cm. 25 lat gwarancji

GARDENA combisystem – mała motyczka

Doskonała do spulchniania, napowietrzania i pielenia. Wykonana z wysokiej jakości stali. 2 rodzaje w kształcie serca z 2 zębami i prostokąta z 3 zębami. 25 lat gwarancji.