08-01- 2011

Rośliny wymagają cięcia, w większym lub mniejszym stopniu, przez cały rok. Ogrodnicy powinni się więc wyposażyć w łatwe w obsłudze sekatory ręczne, które będą w stanie sprostać każdemu zadaniu. Dla sekatorów marki GARDENA przycinanie gałązek, kwiatów, winorośli, a nawet drutu nie stanowi żadnego problemu…

Jedno urządzenie - wiele wyzwań

Gałęzie mogą osiągać różne rozmiary, mogą być twarde lub miękkie, zdrewniałe lub pełne soku. Właściciele sekatora ogrodowego Comfort SmartCut marki GARDENA nie potrzebują wielu różnych narzędzi, aby uporać się z różnymi rodzajami drewna. Jest to wyjątkowo mocny i wygodny sekator, którego zamek obsługiwany jest jedna ręką. Idealnie nadaje się do lekkiego i ergonomicznego cięcia starszych gałęzi oraz młodych pędów. Precyzyjnie szlifowane górne ostrze zostało pokryte powłoką antyadhezyjną. Specjalna funkcja zapadki, pozwala łatwo i bez wysiłku przyciąć gałęzie o średnicy 22 mm w trzech prostych etapach.

Zasada jest prosta! Funkcja zapadki może zostać użyta, kiedy średnica gałęzi będzie większa, a przycięcie będzie wymagało większej siły. Zapadka dodaje dodatkowej siły cięciu. Kiedy trzeba przyciąć cienkie, młode pędy, funkcje zapadki można wyłączyć i korzystać ze standardowego ustawienia.

Oddzielne narzędzie do poszczególnych zadań

Ogrodnicy, którzy wolą specjalistyczne narzędzia tnące od wszechstronnego sekatora SmartCut mogą wybrać dowolny model serii Comfort GARDENA. Do cięcia starszych gałęzi warto użyć ergonomicznego sekatora kowadłowego. Jego komfortowo wyprofilowane rękojeści z aluminium wykończonego miękkimi elementami oraz dwie pozycje dla cięcia mocnego lub szybkiego, zapewniają wygodę użytkowania. Aby dokładnie przyciąć kwiaty, winorośle, młode i zielone pędy lepiej użyć sekatora ogrodowego Comfort. GARDENA proponuje model z wąskimi ostrzami lub z krótką głowicą. Oba zostały wyposażone w rynienkę do soku spływającego podczas cięcia.

Bez względu na to jaki sekator wybierzemy, GARDENA stawia na komfort. Wyjątkowa ergonomia, wykończenia z miękkich elementów i regulowana szerokość rozwarcia rękojeści, pozwala na indywidualne dopasowanie sekatora do każdej dłoni użytkownika. Dzięki temu nawet najtrudniejsze cięcie staje się proste i przyjemne. Wszystkie sekatory posiadają precyzyjnie szlifowane ostrza, pokryte nieprzywierającą powłoką, która gwarantuje satysfakcję z użytkowania. Marka GARDENA oferuje 25 lat gwarancji na wszystkie modele sekatorów.

Do winorośli

Delikatne rośliny, takie jak winorośl, wymagają specjalnego traktowania. Do ich pielęgnacji odpowiedni będzie sekator do winorośli Classic GARDENA. Jego wyjątkowo wąska, pochylona głowica tnąca zapewnia precyzyjne cięcie.

Do szczególnie ciężkich zadań idealnie nadaje się sekator Classic GARDENA. Jego pochylona głowica tnąca, ostrze wykonane ze stali nierdzewnej oraz dolny nóż ze specjalnym szlifem ząbkowanym i obcinakiem do drutu, zapewnia uniwersalne zastosowanie.

Pomocnicy do ciecia

GARDENA Comfort sekator ogrodowy SmartCut

GARDENA Comfort sekator kowadłowy

GARDENA Comfort sekator ogrodowy