08-24- 2010

Wokół pachnie świeżo skoszoną, zieloną trawą. Już można zacząć szykować się do wylegiwania się na słoneczku. Jednak warto wcześniej poświęcić kilka minut na dopieszczenie swojego ogrodu i sprawienie, aby wyglądał jeszcze piękniej.

Jak wybrać odpowiednią podkaszarkę?

Dzięki marce GARDENA można łatwo i szybko dobrać właściwą podkaszarkę. Nie trzeba już porównywać danych technicznych poszczególnych urządzeń. Wystarczy określić typ swojego ogrodu i wybrać właściwy model.

Wyróżniamy cztery typy ogrodów:

Typ „S” - niewielkie ogrody

W takich ogrodach zazwyczaj znajdują się trawniki o niewielkiej powierzchni, dlatego można w nich używać podkaszarek GARDENA do drobnych prac porządkowych.

Typ „M” - ogrody rodzinne

Są to ogrody średniej wielkości, w których podkaszarki GARDENA dbają o przycinanie długich brzegów trawnika oraz trudno dostępnych miejsc.

Typ „L” - duże ogrody

Podkaszarki GARDENA w dużych, różnorodnych ogrodach służą do przycinania rozrośniętych brzegów trawników, niedużych powierzchni oraz miejsc, do których trudno się dostać.

Typ „XL” - zarośnięte ogrody

Najczęściej charakteryzują się one dużą powierzchnią i bujną roślinnością. Dzięki podkaszarkom GARDENA łatwo pozbyć się gęstej trawy, licznych chwastów oraz dzikiej roślinności.

Podkaszarka do Twojego ogrodu

Praca z podkaszarkami GARDENA jest łatwa i przyjemna. Doskonale nadają się do koszenia małych kępek trawy, brzegów trawników oraz miejsc, do których dostęp kosiarką jest utrudniony: między rabatami, pod krzewami czy przy płocie. Wszystkie podkaszarki GARDENA wyróżniają się lekkością i poręcznością. Są wyposażone we włącznik bezpieczeństwa chroniący przed przypadkowym włączaniem urządzenia. Ponadto, dla ochrony i pewnej pracy zaopatrzone są w odciążenie kabla, automatyczne przedłużanie żyłki, ogranicznik długości żyłki oraz pojemnik na odcinaną żyłkę. Dodatkowym udogodnieniem jest montaż bez narzędzi.

Odpowiednia podkaszarka dla Ciebie…

GARDENA podkaszarka żyłkowa SmallCut 300

Idealna do pracy w niewielkich ogrodach. Jest to model dwuręczny, co gwarantuje wygodę i stabilność w jej prowadzeniu. Średnica cięcia wynosi 230 mm, moc 300 W, natomiast średnica i długość żyłki mają odpowiednio 1,5 mm i 10 m. W komplecie z tym modelem znajdują się 2 kasety z żyłką.

GARDENA podkaszarka żyłkowa ComfortCut 450

Służy do podcinania przerośniętych brzegów trawników i nieprzystępnych miejsc. Posiada wygodny, duży przycisk włączający oraz długi, regulowany uchwyt pozwalający na indywidualne dopasowanie do wzrostu użytkownika. Dodatkowo wyposażony w składana osłonę zabezpieczającą roślinność przed uszkodzeniem i składane koła ułatwiające prowadzenie. Charakteryzuje się większymi parametrami, średnica cięcia wynosi 250 mm, moc silnika 450 W, a wymiary żyłki to 1,6 mm średnicy oraz 6 m długości.

GARDENA podkaszarka żyłkowa ProCut 1000

Podkaszarka ta jest bardzo mocna, więc wykorzystuje się ją do wycinania gęstej trawy, chwastów i dzikich roślin. Doskonale nadaje się do długotrwałej pracy. Ciężar urządzenia został optymalnie rozłożony dla komfortowego użytkowania. Regulowany i składany w pionie uchwyt oraz duży przycisk włączający zapewniają komfortową obsługę i wygodna pracę. Oprócz tego została wyposażona w niezwykle wydajny system koszenia dwiema żyłkami. Parametry techniczne w porównaniu do pozostałych podkaszarek są o wiele większe. Średnica cięcia sięga aż 350 mm, moc 1000 W, a żyłka ma 2,0 mm średnicy i 2 x 3 m długości.

GARDENA podkaszarka AccuCut 400 Li

Bezprzewodowa podkaszarka, która idealnie nadaje się do prac w małych i średnich ogrodach. Wyposażona jest w wymienny, mocny akumulator litowo-jonowy o parametrach 18 V i 1,6 Ah. Podobnie jak pozostałe podkaszarki ma duży przycisk włączający oraz długi, regulowany uchwyt. Posiada system Rotor-Cut gwarantujący dokładność oraz cichą pracę. Średnica cięcia wynosi 230 mm. Ładowanie akumulatora do pełna przez około 3 godziny gwarantuje 30 minut pracy.