07-04- 2011

Jak będzie wyglądał ogród w przyszłości? Odpowiedź jest oczywista: piękny ogród z czarodziejskimi różami i domkiem jak z marzeń. Zielony zakątek musi być pielęgnowany codziennie z wielkim oddaniem, tak by nigdy nie wyszedł z mody. Jednak coraz więcej osób pragnie mieć idealnie zadbany ogród, przy minimalnym wkładzie pracy. Poszukują wtedy rozwiązań, w których ogród zadba o siebie sam…

… z tego powodu zainteresowanie instalacją automatycznych systemów nawadniania w ostatnich latach wzrosło o około 60%. Marka GARDENA oferuje dwa inteligentne systemy, które pozwalają „komfortowo nawadniać” ogród, a ich właścicielom spełniać swoje pragnienia. Automatyczny Sprinklersystem do podlewania trawników oraz Micro-Drip-System do precyzyjnej dbałości o rośliny i klomby. Dopełnieniem systemów są sterowniki nawadniania Classic 4030 i 6030.

Wszystko co dobre pochodzi spod ziemi…

Dzięki Sprinklersystem, nawet ogrodnik amator może cieszyć się bujną, zielona trawą nawet w bezdeszczowe lato bez konieczności wstawania z leżaka. Podstawą systemu są profesjonalnie i efektywne zraszacze przeznaczone do powierzchni o różnych kształtach i wielkości.

W jaki sposób działa funkcja automatycznego nawadniania? Wystarczy zaprogramować nowe sterowniki nawadniania 4030 i 6030 Classic, a zraszacze wynurzają się z ziemi jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki by rozpocząć podlewanie trawnika. Dodatkową korzyścią jest możliwość zraszania w idealnym momencie dnia, późnym wieczorem lub wcześnie rano, a nawet podczas okresu urlopowego. Mogą komfortowo obsługiwać od czterech do sześciu oddzielnych linii nawadniających. Oba urządzenia należy zainstalować w miejscach zabezpieczonych od deszczu i wilgoci, a dzięki praktycznym kablom połączeniowym ich montaż odbywa się bez żadnego wysiłku. Sterowniki umożliwiają zaprogramowanie do 3 trybów nawadniania na każdym zaworze automatycznym. Ponadto, urządzenia posiadają kanał Master, który umożliwia uruchomienie pompy do obsługi alternatywnych źródeł wody, np.: ze zbiornika na deszczówkę lub studni. Długość trwania nawadniania może być centralnie regulowana w zakresie od 10 do 200 %.

Co z zaciemnionymi miejscami i tymi wystawionymi na pełne słońce? Inteligentne systemy nawadniania można zaprogramować zależnie od obszaru jak i zapotrzebowania wody w ogrodzie.

Jaka powierzchnia trawnika nadaje się do zraszania? Obydwa modele zraszaczy turbinowych T 200 i T 380 są

idealne dla trawników średniej wielkości oraz dużych ogrodów. Mniejsze trawniki do 100 m2 nawodni zraszacz turbinowy 100.

Jak sobie poradzić w przypadku nieregularnych powierzchni trawnika? Nie stanowi to najmniejszego problemu dla zraszacza wynurzanego GARDENA AquaContour automatic, który dokładnie dociera we wszystkie zakamarki w ogrodzie.

Relaks zaprogramowany w każdej kropli…

GARDENA Micro-Drip-System jest sprytnym pomysłem dla każdego kto chce wysłać swoją konewkę na emeryturę. Wiele rodzajów kroplowników oraz dysz zraszających zaopatruję rośliny ozdobne, długie rzędy żywopłotów, ogrody warzywne i donice z kwiatami w precyzyjnie odmierzona ilość wody. Najważniejsze jest to, że cenna substancja dociera bezpośrednio do systemu korzeniowego rośliny, co przyczynia się do oszczędności wody nawet do 70%. Dodatkowo jeśli do systemu podłączymy nowe sterowniki nawadniania, możemy zaoszczędzić czas na ciągłym odkręcaniu i zakręcaniu kranu. Dzięki temu przekształcimy prace w ogrodzie na relaksujący wypoczynek.

Automatyczny komfort…

Nowość GARDENA Classic sterownik nawadniania 4030