05-05- 2011

Pozytywne cechy produktu mogą być wyrażone jednym słowem - jakość. Ale co naprawdę oznacza to nie do końca jasne słowo? Reiner Häufele, członek zespołu Quality Management (zarządzania jakością) w Ulm (Niemcy), powiedział nam w wywiadzie, co dokładnie oznacza jakość w przypadku GARDENA, marki, która od 50-ciu lat działa z sukcesem na międzynarodowym rynku? I jak to się stało, że wózki na wąż GARDENA stosowane są jako sprzęt podczas zajęć fitness na bieżni?

Wywiad z Reiner Häufele, członkiem Quality Management (zarządzanie jakością) w GARDENA Germany w Ulm.

Panie Häufele, jest Pan odpowiedzialny za jakość marki GARDENA?

Nie tylko ja. Zasadniczo wszyscy pracownicy są odpowiedzialni za jakość naszych produktów i procesów. Naszym celem jest, by zagwarantować, że nasze planowanie i procesy produkcyjne dostarczają produkty, które są wysokiej jakości i spełniają wymagania naszych klientów w pełnym zakresie. Oznacza to, że musimy monitorować nasze uprzednio zdefiniowane wymagania jakości i ich realizację w sposób ciągły - od pierwszego etapu rozwoju, aż do momentu, kiedy produkty wejdą do produkcji seryjnej.

Czym są określone wymagania jakościowe?

Przede wszystkim, każdy produkt jest inny. Kosiarka musi uporać się z zupełnie innymi zadaniami niż pazurki czy sekatory. Standardy wprowadzane do określonych funkcji produktów pod względem jakości różnią się odpowiednio. Muszą zostać określone we współpracy z naszymi kolegami z działu marketingu już w trakcie fazy rozwoju produktu. Określamy na przykład jakie warunki testowe muszą przetrwać sekatory w ramach licznych badań weryfikujących, tak aby spełniały wszystkie swoje funkcje.

Ale jak można to zweryfikować?

W tym celu opracowaliśmy programy testowe dla poszczególnych kategorii produktów w naszym laboratorium jakości w Ulm/Niemcy. Poszukujemy szybkich, aczkolwiek praktycznych wyników w celu oceny jakości naszych produktów. Nie możemy czekać, aż produkt osiągnie cykl pracy poprzez jego normalną długość użytkowania. Dlatego właśnie pracujemy na wystandaryzowanych testach, w trakcie których jesteśmy w stanie symulować zachowanie produktu podczas typowego użycia w najkrótszym czasie - w oparciu o wieloletnie doświadczenie i porównanie z doświadczeniami użytkowników.

A jak to działa w praktyce?

Do naszych testów opracowujemy i budujemy automatyczne maszyny oraz urządzenia, do których wstawiane są nasze produkty na określony czas. Wystawiamy je na działanie pewnej liczby powtarzających się ruchów, które są typowe dla praktycznego zastosowania produktu. Proces, ten jest w dużym stopniu zautomatyzowany. Na przykład w przypadku sekatorów, przecinamy drewniane drążki o różnych średnicach, o różnym poziomie suchości lub różnych rodzajach drewna. Wózek na wąż spędza godzinę za godzina na bieżni z drążkami poprzecznymi, jak na prawdziwej wyboistej jezdni. Upuszczamy również wózki na wąż na podłogę z wysokości 1 metra i ciągniemy je bez końca po klatkach schodowych.

Po co?

Wielu naszych klientów przechowuje wózki w piwnicy i musi pchać je po schodach w górę i w dół. A gdy wąż jest pełen wody wózek na wąż nie jest łatwy do przeniesienia. Większość naszych klientów również nie używa swojego sprzętu w skórzanych rękawiczkach. Tak wiec chcemy symulować również najtrudniejsze warunki terenowe.

Czy narzędzia ogrodnicze naprawdę muszą wszystko wytrzymać?

Oczywiście nie wszystko, ale ktokolwiek kupuje produkt GARDENA zazwyczaj płaci więcej niż za produkt innej marki handlowej, a więc ma prawo mieć pewne oczekiwania. Kupujący może wymagać, że produkt będzie wytrzymały i zawsze w doskonałej kondycji – przez długi okres czasu. Dlatego też warto kupować markowe produkty- tylko one gwarantują wysoką jakość.

A czy GARDENA może to zagwarantować?

Właśnie po to tu jesteśmy. Doradzamy i testujemy produkty już w trakcie ich rozwoju; testujemy i określamy wymagania jakości dla naszych dostawców i części dostarczanych przez nich, takie jak złącza i kable oraz nieustannie pobieramy próbki do badań z naszej bieżącej produkcji. Jeśli wykryjemy coś podejrzanego od razu wszczynamy alarm i jeśli trzeba zatrzymujemy dostawę.

Tak więc jest Pan przekonany o jakości produktów GARDENA?

Tak, zdecydowanie. Dzięki temu oferujemy 25-letnią gwarancję np. na mechaniczne sekatory i combisystem GARDENA. Myślę, że powinno to również przekonać naszych klientów.

Nowe, przetestowane narzędzia

GARDENA Classic wózek na wąż 100 HG

Idealny wózek o bogatszym wyposażeniu i nowoczesnej linii wzorniczej do dużych ogrodów. Został on wyposażony w automatyczną rolkę, która pozwala na precyzyjne zwijanie węża - warstwa po warstwie, bez konieczności brudzenia rąk. Uchwyt został wykończony materiałem chroniącym dłonie. Króciec zapobiega wyciekaniu wody po zakończeniu podlewania.

GARDENA Classic pompa ogrodowa 3500/4

Cechuje ją wysoka wydajność, bezpieczeństwo i łatwa obsługa. Ponadto wyposażona jest w wygodny uchwyt, duży otwór wlewowy, gumowe stopki redukujące hałas i drgania oraz zapewniające większą stabilność, wyłącznik termiczny i śrubę spustową, służącą do opróżniania pompy przed wystąpieniem pierwszych mrozów. Posiada możliwość podłączenia dwóch urządzeń odbiorczych.

GARDENA Comfort opryskiwacz plecakowy 12 l

Idealny do pielęgnacji roślin w dużym ogrodzie, krzewów owocowych i winorośli. Ergonomicznie uformowany zbiornik oraz pasy nośne z podkładkami gwarantują łatwość przenoszenia i ochronę pleców w czasie pracy. Duży promień zraszania umożliwia teleskopowa lanca zraszająca z regulowaną metalową dyszą.