11-14- 2011

Jesień to idealny moment na ostatnie przycinanie roślin przed pierwszymi mrozami. Nieważne, czy celem cięcia jest nadanie odpowiedniego kształtu czy delikatne odświeżenie krzewów. Odpowiedni sprzęt sprawi, że strzyżenie będzie niezwykle przyjemne. Narzędzia GARDENA wyposażone w wydajny akumulator pozwolą ogrodnikom korzystać z nieograniczonej swobody ruchu i komfortu pracy…

ComfortCut akumulatorowe nożyce do cięcia brzegów trawnika i krzewów

Bezprzewodowa wolność od lat 70-siątych

Aby rośliny prawidłowo rosły i pięknie się prezentowały należy je przycinać co najmniej dwa razy w roku. Dzięki akumulatorowym nożycom GARDENA cięcie w ogrodzie może być jednocześnie szybkie i komfortowe. Pierwsze nożyce pozbawione kabli pojawiły się na europejskim rynku w 1973 roku. Po czterdziestu latach akumulatorowy sprzęt do cięcia krzewów marki GARDENA wciąż cieszy się ogromną popularnością.

Mały początek

Akumulatorowe nożyce ClassicCut do przycinania brzegów trawnika oraz nożyce ComfortCut służące do cięcia krzewów i brzegów trawnika, zostały zaprezentowane na początku tego roku. Oba komfortowe modele, wyposażone są w wysoko wydajny akumulator litowo-jonowy, wskaźnik LED do kontroli poziomu naładowania akumulatora oraz ergonomiczny uchwyt. Obydwa modele posiadają uniwersalne zastosowanie i pozwalają na przycinanie brzegów trawnika, formowanie i cięcie bukszpanu oraz przycinanie krzewów. Precyzyjnie szlifowane noże pokryte powłoką antyadhezyjną mogą być z łatwością wymieniane, bez konieczności stosowania narzędzi. W celu ułatwienia pracy do nożyc można dołączyć teleskopowy trzonek.

Dla ogrodników poszukujących większych wyzwań GARDENA prezentuje nowe, akumulatorowe nożyce do cięcia krzewów ComfortCut 30. Posiadają dłuższe niż standardowe, 30-centrymentowe noże, które świetnie nadają się do przycinania młodych żywopłotów i średniej wielkości krzewów. Nożyce zostały wyposażone w zderzak ochronny, który chroni użytkownika przed odbiciem przy cięciu w pobliżu gruntu. Wysoka wydajność akumulatora zapewnia dobre efekty cięcia.

Wyższe wyzwanie

Po rozgrzewce warto kontynuować jesienne prace w ogrodzie. Drzewa owocowe i ozdobne potrzebują cięcia zaraz po posadzeniu. Zapoczątkuje to ich odpowiedni wzrost a także sprawi, że owoce będą wysokiej jakości. Należy skrócić wszystkie gałęzie o jedną trzecią i nadać wielkość korony proporcjonalną do wielkości korzeni. W drugim Roku należy rozpocząć formowanie. Przerzedzając pionowe gałęzie rosnące równolegle do przewodnika (głównej gałęzi) skłonimy go do silnego wzrostu. Ultra lekkie, poręczne i wydajne nożyce do gałęzi GARDENA Comfort z przekładnią AL 500 idealnie nadają się do cięcia twardego i suchego drewna. Ich nowa, opatentowana przekładnia zębata zwiększa wydajność cięcia o 38 %. Nożyce posiadają precyzyjne górne ostrze, pokryte powłoką antyadhezyjną oraz optymalną geometrię cięcia. Zapewnia to czyste i równe cięcie. Do trudno dostępnych miejsc w wysokiej koronie drzew idealne będą teleskopowe nożyce do gałęzi Comfort StartCut 410 BL GARDENA. Dokładne cięcie odbywa się bez użycia drabiny, dzięki aluminiowemu, wysuwanemu, trzonkowi w zakresie od 230 cm do 430 cm.

Trudniejsze zadania

Do cięższych pracach w ogrodzie odpowiednia będzie akumulatorowa pilarka łańcuchowa CST 2018-Li. Ta kompaktowa maszyna wyposażona w wymienne ogniowo litowo-jonowe o optymalnej pojemności 18 V / 2,6 Ah, bez trudu przecina 60 pni o średnicy do ok. 8 cm. Dzięki beznarzędziowej technice napinania łańcucha Quick-fit-System w szybki sposób prowadnica jest bezpiecznie zamocowana, a łańcuch właściwie napięty.

Po takiej ilości wykonanej pracy każdy właściciel ogrodu zasługuje na zimowy odpoczynek.

Comfort nożyce do gałęzi z przekładnią AL 500

Ułatwią jesienne cięcie

Nowość GARDENA ClassicCut akumulatorowe nożyce do cięcia brzegów trawnika

Nowość GARDENA ComfortCut akumulatorowe nożyce do cięcia krzewów i brzegów trawinka – zestaw