09-12- 2011

Jesień to ostatni dzwonek by zadbać o rośliny, zwłaszcza jeśli chcemy podziwiać pierwsze oznaki budzącej się przyrody zaraz na początku wiosny. Jak informuje Globalny Raport Ogrodniczy, przygotowany wspólnie przez ekspertów Husqvarana i GARDENA, dla co trzeciego Polaka bliskość natury to najprzyjemniejsza część pracy w ogrodzie. Ruszajmy więc do ogrodu i przygotujmy rośliny na następny sezon! Z odrobiną wiedzy i użytecznymi narzędziami GARDENA pasjonaci ogrodnictwa będą lepiej przygotowani do jesiennych prac na grządkach. Dzięki temu zadbany ogród zimą będzie luksusową oazą spokoju i relaksu.

Porządkowanie grządek

Po upalnym lecie róże znów mogą być piękne. Kluczem do sukcesu w następnym sezonie jest odpowiednie nawożenie. Użycie nawozów azotowych, które pobudzają wzrost, późnym latem może spowodować obumieranie pędów, które nie zdążą zdrewnieć przed zimą. Należy też pamiętać, aby nie nawozić krzewów różanych w ciągu pierwszego roku po posadzeniu! Tym pięknościom do przetrwania zimy wystarczy jedynie dobrze przygotowane podłoże, kora nie jest tu niezbędna. W przygotowaniu gleby z pewnością będą pomocne narzędzia combisystem marki GARDENA. Wykonane z mocnej, wysokiej jakości stali motyczki doskonale spulchniają glebę, a małe pazurki oraz ręczne kultywatory przeznaczone do twardszej gleby to podstawowe narzędzia, które powinien mieć każdy ogrodnik. Narzędzia combisystem są niezwykle praktyczne i poręczne. Uchwyt ręczny można zdjąć i przedłużyć go za pomocą trzonka. To niesamowita oszczędność miejsca i pieniędzy! Dla miłośników roślin cebulkowych marka GARDENA poleca sadzarkę, wyposażoną w mechanizm zgarniający i wysypujący ziemię. Wszystkie produkty combisystem są objęte 25-letnią gwarancją.

Zielone oazy w domu – nowy trend

Ogrody zimowe stały się obiektem pożądania i zazdrości. Za szklanymi taflami panują idealne warunki dla prawidłowego rozwoju dracen, drzew figowych, hibiskusów i oleandrów. Kreatywni ogrodnicy podążają za najnowszymi trendami, tworząc miniaturowe pionowe ogrody w salonach, przypominające żywe obrazy. Każdemu miłośnikowi zieleni przyda się ręczny opryskiwacz GARDENA Comfort. Szybko zwiększy wilgotność w pomieszczeniu, wpływając korzystnie na aspekty zdrowotne roślin. Ponieważ 98% wody wyparowuje przez powierzchnię liści, odpowiednie spryskiwanie jest kluczowe! Dla najbardziej zapracowanych polecamy automatyczną konewkę marki GARDENA, która pozwala nawadniać jednocześnie, aż do 36 roślin doniczkowych. W zestawie znajduje się pompa, która zasila rośliny wodą z pojemnika, w którym jest umieszczona. Poprzez sieć rozdzielników i przewodów nawadniających woda trafia tam, gdzie jest potrzebna.

Pomocne do pracy w jesienne dni

GARDENA combisystem – mała motyczka

Doskonała do spulchniania, napowietrzania i pielenia. Wykonana z wysokiej jakości stali. Dostępna w kształcie serca z 2 zębami oraz prostokąta z 3 zębami. 25 lat gwarancji.

GARDENA combisystem – pazurki

Idealne do spulchniania ziemi na klombach i w skrzynkach. Wykonane zostały z wysokiej jakości stali. Szerokość: 7 m. 25 lat gwarancji.

GARDENA combisystem – kultywator gwiazdkowy ręczny

Umożliwia bardzo drobne rozkruszenie gleby dzięki dwóm specjalnie ukształtowanym kółkom w kształcie gwiazdy. Doskonale nadaje się do przygotowania gleby przed siewem i do spulchniania gleby przy ciasno rosnących roślinach i na małych grządkach. Został wykonany z wysokiej jakości stali. Szerokość: 5,5 cm. 25 lat gwarancji.

GARDENA sadzarka do cebul kwiatowych

Służy do wykonywania otworów w glebie pod cebulki kwiatowe. Wygodna w obsłudze dzięki mechanizmowi zagarniającemu i wysypującemu ziemię. Wyposażona we wskaźnik głębokości. Wykonana ze stali wysokiej jakości. 25 lat gwarancji.

GARDENA Comfort opryskiwacz 1 l

Wielofunkcyjny opryskiwacz do użytku w domu i ogrodzie. Ergonomiczny uchwyt umożliwia naturalne ułożenie ręki. Posiada płynną regulacje strumienia od pełnego do delikatnej mgiełki. Jego duży otwór wlewowy ułatwia wygodne napełnianie bezpośrednio z kranu.

GARDENA automatyczna konewka

Podlewa maksymalnie 36 roślin doniczkowych. Nawadnianie uruchamiane jest codziennie na 1 min. przez transformator z wbudowanym włącznikiem czasowym. Hermetycznie zamknięty transformator niskiego napięcia (14 V) nadaje się zarówno do użytku w mieszkaniu jak i na zewnątrz.