10-10- 2011

Jesień zdecydowanie nie jest martwym okresem w naszym ogrodzie. Trzeba go odpowiednio przygotować przed nadchodzącą zimną i już teraz zaplanować, jak chcielibyśmy, żeby wyglądał na przyszły sezon. Szczególną uwagę warto zwrócić na trawnik.

Jeśli do tej pory nie było żadnych przymrozków ostatnie koszenie trawnika, można wykonać pod koniec października. Istotne jest, aby podczas mrozów nie chodzić jednak po trawniku zbyt często, bo może to doprowadzić do powstania ciemnych plam. Nie znikną do czasu, kiedy trawa nie zacznie ponownie rosnąć na wiosnę.

Właściciele przydomowych ogrodów i amatorzy ogrodnictwa, powinni szczególnie zwrócić uwagę na kosiarki elektryczne i akumulatorowe. Modele z wymienną baterią nie wymagają zakupu benzyny, a podczas pracy w ogrodzie nie będzie potrzebny nam stały dostęp do prądu. Są one wydajne, nie wymagają użycia kabli, są także niedrogie w eksploatacji.

GARDENA w swoim asortymencie posiada kosiarki akumulatorowe i elektryczne, których moc pozwala na koszenie każdego rodzaju trawnika. Kosiarki PowerMax są w pełni wyposażone i dostosowane do potrzeb każdego użytkownika. Są nie tylko nowoczesne i wydajne, ale także cieszą oko swoim przyjemnym wyglądem.

Akumulatorowa kosiarka PowerMax 36 A Li

Przydatne jesienią:

GARDENA elektryczna kosiarka PowerMax 42 E - w kosiarce zastosowana jest technologia PowerPlus. Silniki posiadają wysoki moment obrotowy, co gwarantuje doskonałe efekty podczas cięcia w każdej sytuacji. Idealna do cięcia każdego typu trawnika, także wysokiej lub wilgotnej. Wyposażona w moduł koszenia, zbierania i mielenia trawy. Specjalne otwór kosza, umożliwia jego łatwe opróżnianie i wygodną obsługę. Zastosowanie nowoczesnej techniki gwarantuje lekkość pracy kosiarką. Włączniki zaprojektowane są dla intuicyjnej i komfortowej obsługi. Szerokość koszenia: 42 cm, moc silnika 1700 W. Zalecana dla trawników o powierzchni do ok. 800 m2.

GARDENA akumulatorowa kosiarka PowerMax 36 A Li – Wydajna i wytrzymała kosiarka do komfortowego koszenia trawy bez użycia kabla. Wyposażona w mocny, prosty w obsłudze, wymienny akumulator litowo-jonowy 36 V/3,0 AH z obracanym, wygodnym uchwytem. Specjalna technologia noży gwarantuje optymalne koszenie trawy. Wyposażona w funkcję mielenia ściętej trawy. Kosz posiada duży otwór do opróżniania oraz duże okno wskazujące poziom jego napełnienia. Kosiarka jest bardzo zwrotna i mobilna dzięki dużym tylnym kołom wykonanym z miękkiego tworzywa sztucznego. Składana rączka z szybkimi zamkami umożliwia wygodny transport i oszczędny sposób przechowywania. Ergonomiczny włącznik dopasowany jest do kształtu dłoni. Pojemność kosza: 40 l., szerokość pracy: 36 cm., waga: 15,4 kg.

Jeżeli zaś chodzi o miejsca, w jakie kosiarka nie może dotrzeć, to idealnie do tego celu okażą się podkaszarki. Są niezastąpione tam, gdzie kosiarka nie wjedzie. Dokładnie przytną murawę w trudno dostępnych miejscach. Bez trudu podetnie przerośnięte brzegi trawnika, a jej przechowywanie jest niezwykle łatwe.

GARDENA podkaszarka żyłkowa SmallCut 360 – to lekki, poręczny model dwuręczny, który zapewnia wygodne i stabilne prowadzenie. Posiada w pełni automatyczne przedłużanie żyłki. Włącznik bezpieczeństwa chroni przed przypadkowym włączeniem urządzenia. Moc silnika: 300 W.