05-30- 2011

Żywopłot to idealna ochrona przed wzrokiem ciekawskich sąsiadów, a dobrze przystrzyżony jest ozdobą ogrodu przez cały rok. Jednak warunkiem, aby był zadbany i dobrze wglądał, jest jego regularne strzyżenie. Jeśli chcemy mieć gęstą i soczyście zieloną barierę ochronną, pierwsze cięcie powinniśmy wykonać pod koniec lutego, a drugie na początku lata. Równie ważne jak przycinanie jest używanie odpowiedniego sprzętu. Każdy, kto kiedykolwiek przycinał żywopłot wie, jak duże znaczenie mają narzędzia, które są łatwe w obsłudze…

Elektryczny silnik czy akumulatorowe ogniwo, mały czy duży żywopłot? Do każdego zadania w ogrodzie GARDENA zawsze oferuje właściwe nożyce do żywopłotu. Nowa geometria noży i wydajny silnik pozwalają nowym nożycom do żywopłotu GARDENA na precyzyjne i czyste cięcie.

Początki są proste

Czy duży czy mały, wąski czy szeroki, długi czy krótki, falisty lub prosty, kształt żywopłotu ma swój szczególny urok pod warunkiem, że pracujesz komfortowymi w obsłudze nożycami. W innym wypadku, przycinanie żywopłotu skończy się bolącymi mięśniami i zszarganymi nerwami, ponieważ entuzjazm do pracy szybko minie.

Dla porównania, dwa modele GARDENA EasyCut – mocna wersja elektryczna lub z wysokiej jakości akumulatorem litowo-jonowym. Obie wersje są bardzo lekkie, posiadają ergonomicznie uformowany uchwyt z dużym przyciskiem dla wygodnej obsługi w każdej pozycji roboczej. Optymalna geometria noży zapewnia efektywne, szybkie i czyste cięcie. Zderzak ochronny chroni noże przed uszkodzeniem oraz wydłuża ich żywotność.

Komfortowe cięcie bokiem

Elektryczne nożyce do żywopłotu ErgoCut GARDENA gwarantują wygodną postawę użytkownika. Umożliwia to obracana głowica tnąca w zakresie 90 stopni. Bez konieczności zmiany położenia rąk, można pracować bez wysiłku wzdłuż żywopłotu stojąc w optymalnej, ergonomicznej pozycji. Ponadto model ErgoCut idealnie pasuje do dłoni użytkownika dzięki specjalnie zaprojektowanemu uchwytowi i odpowiedniemu wyważeniu nożyc.

Jak bardzo ostre muszą być noże by cięcie było wydajne i szybkie? GARDENA wyposażyła swoje nożyce do żywopłotu w precyzyjne, laserowo wycinane ostrza z dużymi otworami, które zatrzymują ściętą masę podczas pracy.

„Rośliny tworzące żywopłot takie jak, graby, cisy, buki, tuje należy podcinać na kształt trapezu. Zapobiega to utracie liści w dolnej części rośliny z powodu braku światła. Im kształt trapezu będzie bardziej wyraźny tym większe zabezpieczenie. Ogólna praktyczna zasada brzmi 10 stopni nachylenia, na każdy metr wysokości żywopłotu” – radzi Jarosław Soboń, ekspert marki GARDENA.

„Sztuka” na wysokości

Przycinanie wysokich żywopłotów często jest żmudną pracą połączoną z balansowaniem na drabinie. Dla tych, którzy chcą przystrzyc górne partie żywopłotu, bez narażania własnego bezpieczeństwa GARDENA przygotowała innowacyjne nożyce do żywopłotu HighCut. Ich teleskopowy, bezstopniowo regulowany trzonek umożliwia wygodne cięcie w zasięgu pracy do 3 metrów, a obrotowa głowica tnąca umożliwia przycinanie także górnej powierzchni żywopłotu. Również cięcie bokiem nie sprawia większych trudności, dzięki obracanej głowicy tnącej w zakresie 90 stopni. Użytkownik zawsze stoi w idealnej pozycji roboczej. Czas bolących ramion i pleców dobiegł końca!

Komfort cięcia dla Ciebie

GARDENA elektryczne nożyce do żywopłotu EasyCut 46