09-27- 2010

Jesień w pełni zawitała do naszych ogrodów. Z drzew nieustannie opadają różnokolorowe liście, tworząc w nich przepiękne krajobrazy. Co zrobić z tak dużą ilością liści? Pozostawić je na trawniku? Czy nie zaszkodzi to murawie?

Kiedy z drzew opadają liście, należy usuwać je z powierzchni trawnika aż do zimy. Dni są coraz krótsze a słońce coraz niżej nad horyzontem, ale trawa dalej potrzebuje światła słonecznego dla jej prawidłowego rozwoju. Liście pozostawione na trawniku odetną dostęp do światła słonecznego, co w połączeniu z wilgocią może to prowadzić do powstania chorób na podatnych źdźbłach.

Opadłe z drzew liście grabimy z powierzchni trawnika regularnie, najlepiej używając w tym celu grabi o płaskich zębach. Ich zęby nie wbijają się w liście co sprawia, że praca nimi jest bardzo efektywna i wydajna. Zgrabione liście możemy spalić, przenieść je do kompostownika lub użyć do ochrony wrażliwych na mróz roślin.

Marka GARDENA przygotowała dla Państwa szeroki asortyment grabi z serii COMBISYSTEM (inteligentne połączenie trzonka z narzędziem), które sprawią, że uciążliwe wygrabianie liści stanie się przyjemne. Oto kilka propozycji GARDENA:

•GARDENA combisystem - grabie druciane

Służą do grabienia i napowietrzania powierzchni trawników porośniętych mchem. Posiadają trwałe ocynkowane zęby. Szerokość pracy to 50 cm. Zalecana długość trzonka to 130 cm. 25 lat gwarancji.

•GARDENA combisystem - grabie wachlarzowe

Do grabienia opadłych liści, ściętej trawy i innych odpadów w ogrodzie. Posiadają elastyczne, ocynkowane zęby ze stali. Szerokość pracy to 50 cm. Polecana długość trzonka to 130 cm. 25 lat gwarancji.

•Gardena combisystem - regulowane grabie wachlarzowe

Dzięki możliwości regulacji odstępów pomiędzy zębami grabie nadają się do zbierania zarówno drobnych, jak i dużych odpadków ogrodowych. Posiadają niezwykle elastyczne i ocynkowane zęby ze stali. Pracują w szerokości od 30 do 50 cm. Polecana długość trzonka: 130 cm. 25 lat gwarancji.

•GARDENA combisystem - grabie wachlarzowe z tworzywa sztucznego XXL

Idealne do zbierania jesiennych liści, skoszonej trawy i innych odpadów ogrodowych. Wykonane z wysokogatunkowego tworzywa sztucznego. Pracują w szerokości 70 cm. Zalecana długość trzonka: 130/150 cm. 25 lat gwarancji.

•GARDENA combisystem - regulowane grabie wachlarzowe z tworzywa sztucznego

Odpowiednie do grabienia opadłych liści, skoszonej trawy i innych odpadów ogrodowych. Dzięki możliwości regulacji odstępów pomiędzy zębami grabie nadają się do zbierania zarówno drobnych jak i dużych odpadków ogrodowych. Zostały wykonane z wysokowartościowego tworzywa sztucznego. Możliwość ustawienia 6 szerokości wachlarza, od ok. 35 do ok. 52 cm. Polecana długość trzonka wynosi 130 cm. 25 lat gwarancji.