10-03- 2011

Trawnik jest zazwyczaj dominującym elementem ogrodu. Jesienią najbardziej potrzebuje naszej pielęgnacji. O tej porze roku należy regularnie wygrabiać liście z trawnika. Nieusunięte mogą stać się groźną pożywką dla mchów, dlatego warto się ich pozbyć nim nastanie zima. Jeżeli nie zapomnimy o zielonym dywanie jesienią, odpłaci nam się pięknym wyglądem w kolejnym sezonie.

GARDENA combisystem - grabie druciane

Zmiana pór roku jest cyklem nieuchronnym, nie obronimy się przed spadającymi liśćmi, ani przed spadkiem temperatury. Zmiany, jakie zachodzą w ogrodzie nie muszą być jednak ciężkim czasem dla naszego trawnika. Przy odrobinie wysiłku i chęci, możemy zadbać o niego w taki sposób, aby był ozdobą ogrodu przez cały rok.

Podstawową czynnością pielęgnacyjną, jaką możemy zrobić w ogrodzie jest grabienie. Co właściwie należy przez to rozumieć? Grabienie to usuwanie z powierzchni trawnika mchu, zeschniętych źdźbeł, gałązek i liści. W ten sposób łatwo pozbywa się wszelkiego rodzaju kłączy, gnijących odpadów, które oddzielają żywą część trawnika od dostępu do powietrza. Po ich usunięciu dostarczymy podłożu więcej światła, wody i powietrza.

Niepotrzebne odpady z trawnika najlepiej grabić regularnie. Do tego celu idealne będą grabi o płaskich zębach. Nie wbijają się one w liście, co sprawia, że praca nimi jest bardziej efektywna i wydajna. Zgrabione liście i trawę możemy kompostować lub użyć do ochrony roślin wrażliwych na zimno i mróz.

Aby ułatwić prace w ogrodzie i maksymalnie zwiększyć przyjemność z pracy marka GARDENA proponuje grabie z serii combisystem (inteligentne połączeni narzędzia z trzonkiem):

GARDENA combisystem - grabie druciane - idealne do grabienia i napowietrzania powierzchni trawnika przerośniętej mchem. Posiadają trwałe, ocynkowane zęby. Szerokość pracy- 50 cm. Zalecana długość trzonka 130 cm, 25 lat gwarancji.

GARDENA combisystem - grabie wachlarzowe - przydatne do zgrabiania opadłych liści, ściętej trawy i innych odpadów w ogrodzie. Ocynkowane zęby ze stali są bardzo elastyczne. Zalecana długość trzonka 130 cm, 25 lat gwarancji.

GARDENA combisystem - grabie wachlarzowe z tworzywa sztucznego XXL - to najszersze grabie z całej gamy, ich szerokość pracy to aż 77 cm. Bezproblemowo zgrabiają liście, ściętą trawę i inne odpady z dużych powierzchni. Proste rozkładanie na 2 części, ułatwia ich przechowywanie. Zwiększona stabilność dzięki wbudowanej aluminiowej rurce.

GARDENA combisystem - regulowane grabie wachlarzowe - dzięki możliwości regulacji odstępów pomiędzy zębami grabie nadają się do zbierania zarówno drobnych, a także dużych odpadków ogrodowych. Cynkowane zęby ze stali są elastyczne. Szerokość pracy od 30 do 50 cm, zalecana długość trzonka 130 cm, 25 lat gwarancji.

GARDENA combisystem - regulowane grabie wachlarzowe z tworzywa sztucznego - sprawdzają się przy grabieniu opadłych liści, skoszonej trawy i innych odpadów. Posiadają regulowany odstęp w zależności od potrzeby, wykonane całkowicie z wysokowartościowego tworzywa sztucznego. Posiadają 6 możliwości ustawień szerokości wachlarza od 35 do 52 cm, zalecana długość trzonka 130 cm, 25 lat gwarancji.