6.5. 2011

Práce na zahradě s hadicí nemusí znamenat neustálé rozmotávání smyček nebo nasazování vypadlých spojek. Jde jenom o to vybrat si tu správnou hadici i s příslušenstvím. Trh nabízí opravdu velké množství výrobků, které sice v obchodě mohou vypadat na první pohled stejně, kvalitou se však budou diametrálně lišit. Obecně se dá říci, že přímo úměrně s cenou roste i kvalita hadic – osvědčené značky si nedovolí přijít na trh s nekvalitním výrobkem. Při pořizování nové hadice nicméně hraje roli celá řada faktorů.

Nejdůležitější je mít hned na začátku jasnou představu o tom, k čemu všemu hadici využijeme. Je rozdíl v hadici na pouhé ruční kropení menší plochy (například záhonků), jiné vlastnosti musí mít hadice, se kterou se bude stříkat větší travnaté území. Hadice, která bude napojena na zavlažovací zařízení, bude mít zase zcela určitě větší nároky na průtok vody. V případě kombinace těchto potřeb je potřeba zohlednit tu s největším odběrem vody.

Například doporučená závlaha na jeden metr čtvereční trávníku je denně 5 litrů. Přitom je potřeba mít na paměti, že hadicí 1/2" proteče za hodinu přibližně 1200-1400 litrů vody. Zatímco na kropení jahod tak postačí 1/2" hadice, pokropení trávníku o rozloze 200 m2 by s touto hadicí trvalo velmi dlouho. V takovémto případě je proto třeba zvolit 3/4" hadici, jejíž průtok je mnohem větší a úspora času je znát.

Důležitou roli hraje také celková délka hadice. Protože jsou tlakové ztráty v 1/2" hadici několikanásobně větší než u 3/4", u délky hadice nad 30 metrů by měl vždy být větší průměr.

U 3/4" hadice je limitní délka cca 50 m. Důvodem v tomto případě není jenom tlaková ztráta, ale především obtížná manipulace s těžkou a dlouhou hadicí, která může napáchat ve výsadbě víc škody než užitku. Rozhodně nepomůže větší tlak u vstupu do 1/2" hadice, tlakové ztráty jsou potom ještě větší. V důsledku vyššího vstupního tlaku totiž dochází ke změnám v proudění vody v hadici, a tím dochází k tlakovým ztrátám.

Základ u většiny hadic je PVC. Lepší hadice jsou vyrobeny z několika vrstev, z níž ta horní je silikonová (viz obrázek níže). Neulpívá na ní nečistota a hadice má díky ní atraktivní vzhled. Vždy je lepší volit hadici s větší tloušťkou stěny. Na levných hadicích, u kterých se kromě jiného šetří i na materiálu, totiž nedrží ani ty nejkvalitnější rychlospojky – hadice se pod tlakem vysmekne, protože nemá dostatečně silnou stěnu. Kvalitní hadice se skládají z pěti vrstev. Jedna z nich je i vrstva nepropouštějící světlo, která je nesmírně důležitá. Je dokázáno, že kapka deště po dopadu na zem již obsahuje zárodky řasy. Představte si tedy průhlednou hadici plnou vody, jak leží na sluníčku třeba dva dny. Po spuštění kohoutku se veškerý tzv. šlem dostane do koncovky, např. do zavlažovače a je rázem postaráno o problém.

Při nákupu je potřeba vzít v potaz i tlak, který by měla hadice vydržet. Tlak udávaný na obalu hadice bývá většinou nárazový. Udává hodnotu, kterou při běžné pokojové teplotě, tedy 21 stupňů, hadice zvládne po dobu několika vteřin. Tento dynamický tlak lze například přirovnat k hodnotám, které působí na koncové nástroje na hadici. Není to ale tlak, který by hadice zvládala dlouhodobě. Kvalitní hadice by měla mít dlouhodobý, tzv. statický, tlak okolo 12 barů.

Dobrá hadice by měla mít výplet, který se zásadně podílí na nejdůležitějších vlastnostech hadice. Díky němu se redukuje tvorba smyček, hadice lépe drží tlak a nepraská, výplet je zárukou tvarové stálosti (tj. hadice má stálý průřez nezávislý na teplotě a tažení např. okolo stromu). Obecně rozlišujeme dva druhy výpletu – kord a trikot. Křížová vazba kordu odolává větším tlakům, trikotový výplet lépe zabraňuje tvorbě smyček. Materiál výpletu musí být pevný a uchovávat si ideální mechanické vlastnosti i v chladu. Při nákupu se nedejte zmýlit, opletení totiž bývá často pouze natisknuté. Nejlepší kontrolou je prohlédnout si řez na konci hadice. Zde by pletivo jako jedna z vrstev mělo být patrné.

Při výběru hadice hraje důležitou roli i její vzhled. Je nutné nicméně říci, že barva hadice hraje především estetickou roli. Samozřejmě platí, že tmavé materiály mají vliv na ohřev vody, ale zásadní roli to nehraje, teplotní odolnost je totiž dána materiálem. Nejodolnější jsou hadice ze syntetického kaučuku EPDM, které zvládnou teplotu 95 °C. U běžných hadic z PVC se počítá s teplotou do 40-50 °C, při vyšších teplotách se snižuje tlaková odolnost hadice.

Testování hadic

Společnost Gardena má v německém Ulmu svoje zkušební oddělení. U hadic se zde testuje statický a dynamický tlak, odolnost vůči UV záření i tvorbě smyček.

Péče o hadice

Počítá se s tím, že hadice zůstává po celou sezónu na zahradě. (Ideální by bylo, kdyby mohly hadice zůstat po celou sezónu na zahradě.) Většinu hadic je však třeba na zimu uklidit, díky mrazu totiž materiál zkřehne a může dojít k mechanickému poškození. Například ale hadici Gardena Skin Tech je možné na zahradě nechat po celý rok.

Nemělo by se zapomínat ani na plastové koncovky, postřikovací pistole, hadicové vozíky a podobně. Kvalitní výrobci poskytují dlouhodobé záruky. Gardena až 20 let. To svědčí nejen o "sebevědomí" ale i o velmi kvalitních, UV odolných materiálech.